zaterdag 26 februari 2011

DAG HARM BUITER

Ik heb er even mee gewacht, maar nu toch even. Hij was een van de mede grondleggers van Beijum. Samen met zijn 'linkse rakkers' uit de de jaren zeventig en begin tachtig van de afgelopen eeuw bedacht hij wat nu groenste en mooiste wijk van de stad is. Ik kwam hem eind jaren zeventig een keer tegen in de stad en sprak kort met hem. Ik kan niet anders zeggen dan dat hij een sympathieke indruk maakte. Ook herinner ik me een interview met Wallage, als ik me niet vergis was het april 2003. Op de kamer van de burgemeester pronk een mooie foto of schilderij-mijn geheugen laat me iets in de steek- van Harm Buiter. In de rumoerige jaren tachtig, ondergetekende woonde destijds in de Oosterpoort, las ik regelmatig opruiende gekalkte teksten op muren in de binnenstad: 'Buiter, rot op'. Krakersrellen en frustraties rond Baulig, het pand op de hoek Zuiderdiep met de Herestraat, werden op hem afgereageerd. Vreemd achteraf gezien, de meest linkse en sociale burgemeester ooit van de stad werd gehekeld door extreem linkse krakers en hun sympathisanten. De krakers gingen niet tekeer tegen een voorspelbare 'rechtse bal,' maar tegen een sociaal bewogen en linkse burgemeester in hart in nieren. Vanavond sprak ik met een betrokkene die de burgemeester van nabij heeft mee gemaakt: "tot vlak voor zijn dood riep hij zijn linkse vrienden als Max van de Berg en Wallage om zijn sterfbed. Hij doceerde ze nog steeds het linkse gedachtengoed, en hoe het socialisme in praktijk zou moeten worden gebracht. Hij was gedreven tot het einde."
Hij werkte jarenlang in de vakbeweging; in 1956 werd hij internationaal secretaris van de Europese vakbeweging. Later was hij actief in het Internationaal Verbond van Vrije Vakverenigingen. In 1971 volgde hij de afgetreden Jan Berger op als burgemeester van de gemeente Groningen. Hij gaf veertien jaar lang leiding aan een college van burgemeester en wethouders met "jonge honden" als Jacques Wallage en Max van den Berg. Buiters belangrijkste wapenfeit was de vestiging van de PTT-directie in Groningen in het kader van de spreiding van rijksdiensten.

Harm Buiter gold als een bekwaam, vaderlijk bestuurder. Oud-hoofdcommissaris van Groningen Eric Nordholt zei ooit: "Ik heb in mijn leven twee goede burgemeesters gehad: in Groningen Harm Buiter en in Amsterdam Ed van Thijn." Buiter ging met pensioen in 1985.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Harm_Buiter

Geen opmerkingen: