dinsdag 10 mei 2011

UIT DE OUDE DOOS (73)

Dit is een van de vijf foto's die een lezer van Beijumnieuws voor publicatie opstuurde. Het is een mooi zoekplaatje want de begeleidende tekst brengt me niet veel verder: voormalig boerenerf midden in Beijum. Waar moet dit in vredesnaam zijn? De foto is in 1978 gemaakt en niet veel later werd dit stukje platteland volgebouwd met huizen, scholen, buurtcentra, gezondheidscentrum, etc. Beijum moest nog uit de klei getrokken worden.Wat een metaformose!

4 opmerkingen:

Kees K. zei

Het lijkt mij een bult in het landschap, dus het laatste puntje van de Hondsrug, ofwel het gezondheidscentrum van nu?

Anoniem zei

Op plaats huidige Gezondheidscentrum Emingaheerd heeft midden in afgebouwde woonwijk Beijum nog jarenlang steeds verder vervallen boerderij gestaan. Zeker tot na 1990. Dus deze wierde is niet het huidige Gezondheidscentrum. Overigens, Gezondheidscentrum zat in die jaren in Isebrandsheerd, in wat nu in gebruik is als woonhuis, nabij advocatenpraktijk.
's Verder neuzen in Groninger archieven wat wel.
gerrit

Martin zei

Waar het gazondheidcentrum aan de Isebrandtsheerd heeft gezeten word niet als woonhuis gebruikt daar zit een dokkter in vandaar dus beter in de archieven zoeken

Kees Huizenga zei

Op vrijdag 13 mei jl. had ik met Jaap van Leeuwen van Leander Media een gesprek over deze foto. Aan de achterkant lopen stroommasten met de lage elektrische leidingen met daarachter een grote boerderij (als de foto wordt uitvergroot). Dit gaf het redelijk vermoeden dat deze foto vanuit de wijk De Hunze uitkijkt naar de wijk Beijum. Aan de voorkant loopt de gracht van de voormalige boerderij. Het is zelfs mogelijk dat dit een onderdeel van de rivier De Oude Hunze is.

Dit is de plek in De Hunze waar de boerderij “De Elba” of Syssemaheerd heeft gestaan. De boerderij “De Elba” lag volgens Jaap van Leeuwen op de kruising Van Eesterenlaan/Berlageweg middenin de wijk De Hunze.

Jaap e-mailde mij later:
“Ik denk dat het mogelijk is dat als je een pijl trekt van de struik links door de bomenrij die pijl dan in noordwestelijke richting wijst. Uit twee luchtfoto’s van de Elba/Syssemaheerd (uit het prachtige provinciaal fotoboek “Groningen in vogelvlucht” uit 1979, KBH) reconstrueer ik dat je dan terecht komt bij de boerderij van Huizinga (verre familie?); rechts daarvan is dan de boerderij van Guikema zichtbaar, nu de woongemeenschap achter de vijver bij winkelcentrum Beijum-West, en links misschien nog de boerderij die op de plek van de Mamrehoeve staat.”

Jaap en ik googleden op het trefwoord Syssemaheerd. We kwamen een interessante masterscriptie tegen van een studente archeologie, mevrouw Laura Edens in Groningen, gedateerd augustus 2010.
Zie:
http://scripties.let.eldoc.ub.rug.nl/FILES/root/Master/DoorstroomMasters/Archeologie/2010/L.Edens/MA_1475959_L_Edens.pdf
Ik verwijs naar hetgeen over De Hunze staat in § 1.4.1 op de pagina’s 5 en 6. Op de plaats van “De Elba” heeft zeker vanaf het jaar 1610 een kloosterboerderij gestaan, dat eigendom was van het klooster te Warffum.

Zie verder de Regiokrant Groningen (met dank aan Google): twee historische artikelen van redacteur Willem Pauwelussen over “Een stenen huis in de Hunze-wijk”.

http://www.regiokrantgroningen.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=597:een-stenen-huis-in-de-hunze-wijk-deel1&catid=82:2004&Itemid=136
(Deel 1, d.d. 13 december 2004)

http://www.regiokrantgroningen.nl/site/r3e04/r3e0412.htm
(Deel 2, d.d. 21 maart 2005)

Citaat: “Op 5 december 1571 gaat de commandeur van het Warffumer klooster een lening aan ter grootte van 200 Emder gulden tegen een rente van 7%. Als onderpand geldt ‘onsen heert landes tho Noorddijk bij Canters Cruijs, Sijssemaheert geheten, ongeveer 100 grassen groot, so de deuchsame Nese ende Ave Horenkens gebruiken’. Dus blijkbaar is er inmiddels een boerderij op de plek van het voormalige steenhuis gebouwd. Een ‘vredescruce’ als dit Canterskruis gaf aan dat bezoekers van Noorderhoogebrug ten tijde van de Vrijmarkt extra bescherming genoten.”

Waar een foto met eenzame bomen niet toe kan leiden...