dinsdag 7 februari 2012

NLA-AVOND IN DE BOERDERIJUM

Vanavond konden Beijumers op een NLA-bijeenkomst in de Boerderijum plannen indienen voor de verbetering van hun (de) woonomgeving. Die plannen zullen vervolgens worden voorgelegd aan een soort van jury, een wijkteam, die groen licht dan wel rood licht voor het plan gaat geven. De plannen werden niet alleen 'live' door aanwezigen ingediend, nee, er kon ook worden getwitterd.

Ja, in deze tijden vol bezuinigingen is er nog steeds gemeentelijk geld beschikbaar voor initiatieven vanuit de wijk. Maar wel is het te besteden bedrag fors minder geworden, was er tussen 2007 en 2010 nog 1.9 miljoen euro beschikbaar, voor 2010 tot 2014 is het bedrag gedaald naar 900.000 euro. Voor lezers die het allemaal niet meer kunnen volgen, er is een Wijkperspectief Beijum opgesteld die tot 2020 gaat duren. Vijf thema's spelen hierin een rol: Jongeren die de wijk als sprinkplank gebruiken is er een van. Dan volgen nog opknappen van woonerven, Intercultureel Beijum, Groene wijk/ Groene Hart en opknappen en aankleden van de pleinen. Ook is er geld beschikbaar voor plannen die buiten dat bestek vallen.
Onder aanvoering van gespreksleider Jan Seton passeerden o.a. de volgende plannen de revue:
Een oplaadpaal voor elektrische fietsen, een bankje in de Fultsemaheerd en een doorgang vanuit de Wibenaheerd richting Kardingerpark.

Ook kwamen enkele verdwaalde mopper-items aan de orde. Over strooiroutes en paaltjes, en over gladde fietspaden bijvoorbeeld. En het onvermijdelijke onderwerp hondenpoep kwam ter sprake.  Er komt 10.000 euro beschikbaar voor de omgeving van de Beijumkorf en ook krijgt de Doornbosheerd extra geld te besteden. En, hoe gaan we de vergrijzing in Beijum de komende jaren het hoofd bieden?
Presentatie aankleding Plein Oost
Na de pauze kwamen twee heren aan het woord die plannen hebben ontwikkeld om Plein Oost te gaan aankleden..

Er zijn door de hele wijk flyers verspreidt om toch vooral naar deze inspraak- en brainstormavond in de Boerderijum te komen. Maar eens te meer blijkt dat 'Beijum' niks met dit soort avonden heeft. Ik telde zes professionals van de gemeente Groningen/ Stiel en een woningbouwvereniging. En laten dat er nou meer zijn dan dat er 'normale' Beijumers aanwezig waren. Een stuk of twintig 'beroepsvrijwilligers,' twee redacteuren van Lijn6 en ondergetekende, en een handvol geïnteresseerde Beijumers, daar hield het wel mee op.

De conclusie is hard maar gerechtvaardigd: Beijum is niet te porren voor dit soort bijeenkomsten. De magere opkomst kan niet alleen maar op een avondje vorst worden afgeschoven.

Geen opmerkingen: