maandag 27 mei 2013

ENTHOUSIASTE FIETSERS UIT TRONDHEIM IN BEIJUM



Afgelopen woensdagmiddag trof ondergetekende het gezelschap die u op de foto kunt waarnemen. Wat zag het er sportief uit, fietsen aan de hand, een rugzak achter op het lijf, helm op de kop. Toch maar even vragen wat ze in Beijum kwamen doen. Ja, fietsen natuurlijk, maar bracht ze hier? Op de nieuwsgierige vraag kwam een Engels antwoord. Ok, buitenlanders. Uit Engeland? Nee, ze kwamen en komen uit Noorwegen. Het achttal wilde wel even poseren voor de fotograaf, zie het resultaat boven. Ze kwamen uit Trondheim, ze verbleven in Assen en waren de bewuste dag naar Groningen komen fietsen. De Noren waren voor the first time in Beijum. Erg interessant, hoe kijken ze tegen Noord Nederland, Groningen en Beijum aan? Het antwoord kwam er oprecht uit: "We are very impressed." Vertel.
Ze waren helemaal onder de indruk van het fietsnetwerk waar ze op terecht waren gekomen. Zo erg, dat ze vertelden bij terugkeer in eigen land en stad bij 'de politiek' te willen lobby-en om zoiets ook in de eigen woonomgeving gerealiseerd te krijgen. Fietsstad Groningen als voorbeeld voor het buitenland. Zo moet je het hebben, enig chauvinisme is ondergetekende ook niet vreemd.
Na het gesprek en het maken van de foto zetten ze zich weer op de fiets om terug naar Assen te koersen. In Trondheim zullen verhalen en foto's rondgestuurd worden, kijk, zoals het er in Groningen en Beijum uitziet, zo moeten wij het hier ook hebben. Altijd goed om het Grunninger minderwaardigheidscomplex te bestrijden, waardering vanuit het buitenland. Voor informatie over de cycletour waar de Noren mee bezig waren: www.hembrow.eu/studytour
Trondheim (spreek uit als tronheim) is de hoofdstad van de Noorse provincie Sør-Trøndelag, met 173.486 inwoners (2011) de derde stad van Noorwegen. n navolging van de hernoeming van Oslo in Kristiania werd de naam Nidaros weer geïntroduceerd als officiële naam van de stad voor een korte periode van 1 januari 1930 tot 6 maart 1931. De naam werd hersteld om de band van de stad met zijn glorieuze verleden te bevestigen, ondanks het feit dat bij het referendum van 1928 17.163 mensen voor Trondhjem stemden en 1.508 mensen voor Nidaros. Er ontstond echter zo'n groot protest, zelfs gepaard gaand met relletjes, tegen de naam dat het Storting zich genoodzaakt zag een compromis te zoeken, dit werdTrondheim, een naam die iets minder Deens klonk.
In het Duits wordt de stad Drontheim genoemd. Tijdens de Duitse bezetting van 1940-1945 werd het een belangrijke basis voor onderzeeërs (DORA 1). Er werd ook een plan opgesteld om een nieuwe stad voor 250.000 inwoners te bouwen, Neu-Drontheim, dat 15 km zuidwestelijk van Trondheim zou moeten komen te liggen, bij de wetlands van Øysand aan de rand van de gemeente Melhus. De nieuwe stad - de noordelijke hoofdstad van het germaanse Scandinavië - had de toekomstige Duitse marinebasis moeten worden van de Noord-Atlantische regio, en tevens de grootste Duitse marinebasis. Wiki/Trondheim

1 opmerking:

David Hembrow zei

Geen reden om een minderwaardigheidscomplex te hebben. Groningen is echt wereld fietsstad nummer een !

Ik was leider van de tour vorige week (derde van rechts in het foto boven) en heb een blog post gemaakt (sorry, in het engels voor buitenlandse lezers).