zondag 1 juni 2014

DE METEOROLOGISCHE LENTE IS VOORBIJ


Het is 1 juni. Voor weerkundigen begint de zomer niet op 21 juni maar op 1 juni.
Het schijnt dat er meteorologische en astronomische seizoenen bestaan. Waar dat onderscheid goed voor is zou ondergetekende zo niet weten. Zie hier.
De bovenste foto is eergisteren in de Holmsterheerd gemaakt. Wat staat alles toch mooi in bloei. Zelfs tegen de muren omhoog.
De blogger herinnert zich vorig jaar oktober de linker afbeelding van dezelfde muur te hebben gepubliceerd. Oftewel, over vijf maanden ziet het er weer zo uit.

De herfst en winter hebben ook iets, maar er zijn weinig mensen die zich op deze jaargetijden verheugen. Blijdschap ontstaat vaak als het einde van een lange winter nadert en het voorjaar lonkt. De herfst is een jaargetijde waarin vergankelijkheid de boventoon voert, het oude (natuur) sterft. De associatie met de dood ligt voor de hand, een donkere periode. Mensen houden meer van geboortes dan van sterfgevallen. Logisch. En van licht. Daarom wint de lente het glansrijk van de herfst. Nieuwe bladeren, nieuwe bloemen, vogels die geboren worden, kikkers....nieuw leven.

2 opmerkingen:

Willem Pauwelussen zei

Ik denk dat met astronomische seizoenen eigenlijk astrologische seizoenen worden bedoeld. En die zullen iets te maken hebben met van vroeger overgeleverde kennis omtrent sterrenstand, mindwinter of -zomerfeesten, omloop van de maan en/of de zodiac. Sorry, meer weet ik er ook niet van.

Anoniem zei


al met al en hoe dan ook..., naar mijn idee hebben alle 4 jaargetijden hun eigen bekoring.
1 ding wordt het in dit kleine kikkerlandje nooit wat dat betreft en dat is...saai.