zaterdag 17 oktober 2015

OKTOBER, DE KWEEPEREN ZIJN ER WEER

Het is weer zover, het zijn van die jaarlijkse seizoensgebonden rituelen binnen een wijk als Beijum (en wellicht ook daarbuiten). Gaan de blaadjes vallen en wordt het vroeger donker? Dan is de tijd van kweeperen weer aangebroken.

Wat zijn we vroeg dit jaar. In 2013 stonden de kweeperen halverwege november op Beijumnieuws, een jaar later, vorig jaar, was dat begin november
Zie ook de advertentie op het bord bij de AH. afbeelding links, klik groter. Er staat: Te koop aangeboden voor de deur: Barmaheerd 89 = aan het fietspad tussen de dierenarts en het Gezondheidscentrum.

Een ‘vergeten’ fruitsoort, zo mag je de kweepeer wel noemen. In Zuid-Europa is het nog een algemeen bekende vrucht en hier in Nederland komt de vrucht weer in de belangstelling. In Nederland wordt het ook wel kwee of kweeappel genoemd. De Portugese naam is ‘marmelo’ en daar komt het woord marmelade ook vandaan. Rauw is een kweepeer veel te hard en te zuur om te eten, maar verwerkt tot bijvoorbeeld compote is het niet te versmaden! Kweeperen ruiken heerlijk friszuur en worden daarom wel als natuurlijke luchtverfrisser gebruikt. Oorspronkelijk komt de kweepeer uit de landen rond de Kaspische Zee. Nu worden ze vooral in Zuid-Europa en Japan geteeld, maar ook in Nederland is de kweepeer in opkomst. Lees hier
We beleven de tijden van de minibiebs als de Fossebieb en ruilhandel. Dit, foto, is al een paar jaar vaste waarde in Beijum. Potjes fruit en bloemen (zie voorgrond in de gele emmer) te koop aanbieden en er op vertrouwen dat de koper eerlijk de gevraagde centjes in een potje stopt.

1 opmerking:

Unknown zei

Dankje Johan. Leuk dat jij de kweepeerpotjes elk jaar zo'n beetje als eerste opmerkt. Aanvullend wil ik nog even vertellen dat de kweepeer een soort stoofpeer is. De liefhebbers zijn gek op het bijzondere aroma en de dieprode kleur en zijn bereid om kilometers te reizen om een potje of zak kweeperen te bemachtigen. Vorig jaar had ik kopers uit Assen!
Verder heet een kweepeer in Spanje 'membrillo', en maakt men daar de gelijknamige zoete lekkernij, die als snoep of bij een kaasplankje wordt gegeten.
Op kweepeer.nl vind je uitgebreide informatie en veel lekkere recepten, die je kunt gebruiken voor de verwerking van de potjes met of zonder suiker, en de verse kweeperen, die ik voor mijn huis te koop aanbied.
Smakelijke groet, Yarick Westein.