zondag 13 december 2015

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (256)


Het zal waarschijnlijk niemand verbazen wanneer ik zeg dat ik de tuinen in de zomer interessanter vind dan nu. Op dit moment valt er maar weinig te zien op de tuinen. Op een mooie dag vliegt er misschien nog wel eens een leuk insect, maar meestal zie je niet veel anders dan wintermuggen. Aan een enkele plant zit ook nog wel een bloemetje, maar het mooie is er echt wel af. Bovendien zijn de tuinen te nat om er nu nog uitgebreid rond te scharrelen.

Op wat stukken dood hout kwam ik onlangs enkele elfenbankjes tegen, waarschijnlijk het ‘gewoon elfenbankje’ (Trametes versicolor, synoniemen: Coriolus versicolor en Polyporus versicolor). Deze zwam groeit het hele jaar en is een zeer algemene eenjarige saprofyt op stronken en takken van loofbomen (een saprofyt leeft van organisch afval). Het gewoon elfenbankje komt soms ook op de spar voor. De vruchtlichamen groeien, dakpansgewijs in groepjes, aan één zijde van de stronk of tak en ze hebben een witte rand met daarbinnen verschillend gekleurde zones: wit, beige, okergeel, (rood)bruin, grijs, blauw of zwartachtig. De stevige, waaiervormige hoeden zijn 3-8 cm groot en meestal niet dikker dan 2 mm.

Een paddenstoel is het vruchtlichaam van een schimmel of zwam. Paddenstoelen vormen maar een klein deel van de schimmel, waarvan het grootste deel zich (meestal) onder de grond bevindt in de vorm van schimmeldraden. Een netwerk van schimmeldraden vormt het mycelium, ook wel zwamvlok genoemd. Bij o.a. het elfenbankje zit het mycelium in de waardplant (de boom).

Het gewoon elfenbankje is technisch gezien eetbaar; dat wil zeggen dat het niet giftig is. Veel mensen vinden het geen lekkere paddenstoel. Mensen die hem wel in een maaltijd gebruiken koken vooral het jonge elfenbankje. Overigens is het in Nederland verboden om paddenstoelen in het wild te plukken, niet alleen omdat ze zeldzaam zijn maar ook omdat mensen niet altijd het verschil tussen een eetbare en een giftige paddenstoel zien. Het eten van een verkeerde paddenstoel kan in theorie een dodelijke afloop hebben.
Maar het elfenbankje is ook al eeuwenlang een bekende ‘geneesplant’ in de Chinese geneeskunde. Ook in de westerse, door modern wetenschappelijk onderzoek gestaafde fytotherapie (kruidengeneeskunde) wordt het gewoon elfenbankje omhelsd als geneesplant. Het mycelium van het gewoon elfenbankje bevat Krestin. Deze stof wordt o.a. in Japan al jarenlang ingezet bij de behandeling van uiteenlopende vormen van kanker, zoals borstkanker, slokdarmkanker, maagkanker, longkanker, leverkanker en darmkanker.

De naam elfenbankje komt van de groeiwijze; ze vormen een plat oppervlak terwijl ze uit de stam van een boom groeien, het is alsof het een soort zitvlak is, maar dan voor hele lichte wezens, zoals elfen. Versicolor betekent meerkleurig; dat is deze paddenstoel inderdaad.
De naam ‘gewoon elfenbankje’ doet vermoeden dat er ook andere elfenbankjes zijn. Dat is ook zo, er zijn er zelfs een aantal: geelgerand elfenbankje, wit dwergelfenbankje, fopelfenbankje, tweekleurig elfenbankje, ruig elfenbankje en gezoneerd elfenbankje.

Info: Wikipedia, SoortenBank.nl en Mens-en-gezondheid.infonu.nl/


Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: