woensdag 4 mei 2016

BEIJUMS TINTJE DODENHERDENKING



 
Het blijft een aparte dag in het jaar. Dodenherdenking, 4 mei. Wat een gruwelijke periode moet dat zijn geweest. 1940-1945. 

Deze blogger werd elf jaar na het beëindigen van de 2e Wereldoorlog geboren. De naweeën van de oorlog waren voelbaar. Op de lagere school leerde je: de Duitsers zijn slechte mensen. M'n moeder zag ik een keer een foto van Adolf Hitler in een krant kapot knippen. Woede. M'n ouders hebben Joodse onderduikers in huis gehad. Dat ging goed. Maar op een bepaalde manier vang je als kind het een en ander op. Emoties. Terzijde, ik heb in mijn volwassen leven zoveel prettige Duitsers leren kennen, dat 'Duitsers zijn slecht' weggewist is.

Terug naar het nu. Beijum bestond een jaar of zeventig geleden nog niet. Toch doet 'Beijum' mee aan de dodenherdenking in Stad. Op bovenste foto (tv) zien we geschiedenisleraar Lammert Doedens rechts in het midden staan. Sinds jaar en dag loopt hij mee in de tocht vanaf het monument aan de Hereweg naar die aan het Martinikerkhof. Ik ken geen Beijumer die meer betrokken is bij de laatste wereldoorlog, zo gaf o.a. hij les over het beruchte Scholtenhuis.
Update 23.05, van Facebook

Maar zie de linker afbeelding, ook van tv genomen. De scouts van de Voerman uit Beijum vormen zoals zovele jaren reeds een erehaag voor de stoet mensen die op 4 mei het Martinikerkhof op komen lopen.

De oorlog woedt nog overal. Ondergetekende prijst zich (misschien een beetje egoïstisch) rijk bij een generatie te horen die nog nooit echt een (wereld)oorlog heeft meegemaakt.

Laat dat aub zo blijven. Intolerantie, onverdraagzaamheid, uitsluiting en wij-zij denken ligt ook in de hedendaagse samenleving constant op de loer. Joden werden ruim zeventig jaar geleden als Untermenschen behandeld. Tegenwoordig is, als je niet uitkijkt, een andere bevolkingsgroep 'aan de beurt.'

Foto's rechts en beneden, ook in Beijum hangen vlaggen op sommige voorgevels halfstok.
Vier jonge Engelse vliegeniers verloren tijdens WO2 vlakbij (Noorddijk) het leven. Lees nog eens dit blogbericht.

Geen opmerkingen: