donderdag 2 februari 2017

KRABBENDE POEZEN EN KATERS

De boom was te dik en te hoog om erin te kunnen klimmen. Was de poes misschien in training? Minutenlang zat ie met z'n nagels de boomschors te bewerken.

In een dierenwinkel kun je een krabpaal voor je poes of kat aanschaffen. Als je niet uitkijkt krabt een poes de houten vloer deels kapot. Of wordt een tapijt half gemold.


Foto is op de grens Beijum Oost met West gemaakt.

Er bestaat een onvervalste tongbreker, een niet uit te spreken zin, die aan de krabbende poeskat doet denken. Probeer maar eens een paar keer achtereen deze zin uit te spreken: de kat krabt de krullen van de trap.
Waarom krabben poezen?

Katten die buiten komen krabben regelmatig aan bomen, houten palen of houten hekken. Ze doen dit om hun nagels te onderhouden, maar ook om zichtbare en ruikende markeringen achter te laten. Dit gebeurt op opvallende plaatsen, waardoor passerende katten de aanwezige lichaamseigen geurstoffen zullen waarnemen. Wanneer de kat met zijn nagels over een oppervlakte krabt, wordt deze geur afgezet en de combinatie van een markering, afgevallen nagelschede en de geur zorgen voor een sterke zichtbare en ruikbare boodschap voor andere katten.
Krabben kan ook gebruikt worden om speelgedrag uit te lokken of aandacht te trekken, vooral bij katten met een wat socialer en manipulerend karakter. Populaire ‘doelwitten' binnenshuis zijn onder andere zachte houtsoorten (b.v. dennenhout), behang en tapijt. Katten krabben bij voorkeur bij deuropeningen, aan meubels en aan trappen. 

Geen opmerkingen: