dinsdag 8 november 2011

UT DE OUDE DOOS (93)

*
Tijdens de beginjaren van Beijum zijn verscheidene noodvoorzieningen neergezet om bijvoorbeeld eten en onderwijs voor de nieuwbakken wijkbewoners te garanderen. Het gezondheidcentrum bestond nog niet, AH-Meins had een noodverkooplokaal uit de klei gestampt, en ook waren de scholen nog niet op orde. Op de foto ziet u spelende kinderen op een noodspeelpleintje spelen. Niet zo maar een pleintje, nee, het  was het tijdelijke schoolplein van De Heerdstee. Waar de school destijds precies was gehuisvest weet ik zo niet, wel dat dit in de Framaheerd was. Zo kan het gebeuren dat kinderen die eind jaren zeventig, begin jaren tachtig op de klei in de Framaheerd aan het spelen waren zichzelf nu, ruim 30 jaar later, terug kunnen zien op internet. De meeste kinderen op de foto zullen zullen inmiddels zelf kinderen hebben. Wonen ze nog in Beijum? Mocht iemand zichzelf herkennen, en z'n of haar verhaal willen doen, mail dan naar Beijumnieuws@online.nl.
Let ook op de 'oldtimers' die destijds het straatbeeld opfleurden.

6 opmerkingen:

michel zei

De noodlokalen van de Heerdstee lagen inderdaad aan de Framaheerd. Als je van de stad over de fietsbrug van het Heerdenpad kwam lagen ze direct na de fietsbrug aan de rechterkant langs de Emingaheerd in een soort landje met appelbomen naast het huis van Jaap van Leeuwen.

Bianca zei

@Michel, alles goed en wel, maar deze speelplek ligt zo te zien niet langs de Emingaheerd. Waar was dit dan exact.

Isabelle zei

Zo leuk! Ikzelf was ook 8 a 9 toen ik hier kwam. Zo'n 20 jaar later ging ik weg om er 9 jaren later weer te gaan wonen.Ik herken veel uit deze rubriek. Ik ging wel eens naar de winkel voor mn moeder, was dat niet een "loods" in de Sibrandaheerd van de spar?

michel zei

@Bianca
De speelplek waar deze kinderen spelen kan ik me ook niet herinneren. De school stond op het land direct na de fietsbrug, er is nu weer een boomgaard geplant als ik het goed heb. Zie www.framaheerd.nl voor foto's van de plek.

Anoniem zei

Hier een krantenartikel van het N v/h N van 16 april 1978, die patatboer zal wel gouden tijden hebben gehad in Beijum.

Anoniem zei

Hier nog een pagina grote advertentie om bewoners naar Beijum te krijgen.