dinsdag 23 april 2013

UIT DE OUDE DOOS (158)

Deze foto lijkt veel op de foto die 2 weken geleden in de Oude Doos stond. Toch is er niet alleen een ander spelmoment te zien. Zie ook het gebouwtje links naast de 12 jaar geleden opgebrande Boerderij staan, ik kan me niet herinneren dat het er toentertijd was. Wat zat daar in? Links ziet u een redelijk nieuw hoekhuis aan de Jaltedaheerd staan. De huizen werden destijds als Premie-A woningen verkocht, dit om 'Jan met de Pet' ook de mogelijkheid te gunnen om een koophuis aan te schaffen. Een premiewoning is een koopwoning die met financiële hulp van de overheid gekocht kan worden. Op deze manier kunnen mensen met een lager inkomen ook een eigen woning kopen. Vaak is er wel een beding aan verbonden dat men de woning bijvoorbeeld niet mag verkopen binnen vijf jaar. Doet men dit wel dan moet men de door de overheid betaalde premie (deels) terugbetalen. De totale waarde van de woning is wel aan een bovengrens gebonden, komt de stichtingswaarde daarboven, dan kan het nooit een premiewoning zijn. http://nl.wikipedia.org/wiki/Premiewoning Links ziet u een advertentie uit die periode, eind tachtiger jaren, waarin de 'Maatschappij Tot Verbetering Van Woningtoestanden' eengezinswoningen te huur aan bood.
De tijd stoomt door. De jonge broekies op de foto zijn nu allemaal grijze vijftigers of zestigers.
Nog even naar de actualiteit, er komen steeds meer signalen binnen dat mensen op 30 april toch naar het grasveld dat op de foto is te zien zullen gaan. Vrijmarkt. Wat moet je anders zo'n dag, zelfs heel Winkelcentrum Beijum is volgende week dinsdag de hele dag gesloten.
Op www.lijn6.com loopt nog steeds een enquête; waarom wel of waarom niet een vrijmarkt tijdens de komende kroningsdag?

2 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Enige informatie over de “Maatschappij tot verbetering van woningtoestanden” (een zeer opmerkelijke naam; ietwat geringschattend):

http://members.home.nl/tjhorneman/woning.html

Citaat: “In 1993 vond een fusie plaats met de woningstichting Concordia tot de woningstichting 'De Huismeesters'.”

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bonne_Kazemier

http://www.bladzij20.nl/index.php?item=75-jaar-maatschappij-tot-verbetering-van-woningtoestanden--1&action=article&aid=14234&lang=NL

1914 tot 1989.

jan zei

De Gebouwtjes links van de boerderij, waren de kantoren van, zoals jij ze noemt oranje mannetjes van iederz (toen nog DSW).
Deze foto is genomen begin jaren tachtig 83,85 denk ik.