dinsdag 17 februari 2015

UIT DE OUDE DOOS (235)

Wat een contrast tussen de bovenste en onderste afbeelding. Ze zien er beiden sfeervol uit, maar wat een groot verschil tussen een winter- en zomersfeer.
Maar daar gaat het hier verder niet over. Beide foto's komen uit het plakboek van een Beijumer die al dertig jaar aan de oostkant van de wijk woont, aan de Fultsemaheerd.
De afbeeldingen zullen zo tussen de 15 en 25 jaar oud zijn, waarbij logisch kan worden opgetekend dat de bovenste foto ouder is dan die eronder.
We zien praktisch hetzelfde uitzicht vanuit de tuin van de Beijumer. Met dien verstande dat ten tijde dat de kleurenfoto werd gemaakt het Beijumerbos nog niet bestond. Kijk toch eens, wat een prachtig geel koolzaadveld lag er destijds toch aan de oostkant van de wijk. Was Beijum tussen het boerenland opgebouwd? Het blijkt.
De blogger weet zo een twee drie niet precies wanneer het pos is geplant. Dat bos is niet verkeerd, maar hij weet zo niet wat hij mooier vindt. het half dode bos of de prachtig gekleurde velden die we eerst hadden.

4 opmerkingen:

  1. Het buitengebied aan de stadsrand heeft ook een recreatieve functie voor de stadsbewoners. Dat is goed ingevuld met de ver het landelijk gebied instekende langgerekte smalle bosstrook met vrij toegankelijke voet- en fietspaden en aan weerszijden de bijna historische agrarische functies van weides en akkers.
    Vijf jaar terug waren Beijumers druk in de weer om deze menging van bos met boerengebied te behouden toen Bedum een deal probeerde te sluiten met een golfbaan-projectontwikkelaar die een golfparkachtige zone in gedachten had voor de noordoostkant van stad.
    En het bos onttrekt mooi de NAM gasput tussen Thesinge en Garmerwolde aan het oog van ons Beijumers. Da's in deze dagen ook wat waard met het gedoe van scheurende huizen en draaiende politici.

    BeantwoordenVerwijderen

  2. Hoewel heel mooi maar het bos is ook heel mooi.

    Waarom is het halfdood?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Essenziekte is een aantasting veroorzaakt door de schimmel Chalara fraxinea, er staan dus veel essen die dus ziek, stervende of dood zijn.

    De oorzaak schijnt een mutatie te zijn van een paddestoel die vaak bij essen groeit, het essevlieskelkje, en heeft een voorkeur voor jonge - en verzwakte bomen, het beijumerbos is nog jong, ongeveer 30 jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zo'n mooi geel veld heb je natuurlijk ook maar een paar weken per jaar. Voor de rest is het groen of grijs :-)

    BeantwoordenVerwijderen