Nieuwtjes, wetenswaardigheden, columns en ontwikkelingen binnen de groenste wijk van de gemeente Groningen: Beijum!! Problemen om te reageren? Mail uw reacties naar BEIJUMNIEUWS@HOTMAIL.COM. Overname van artikelen en/of foto's door andere media toegestaan alleen met bronvermelding en na overleg met de beheerder. Kopij, tips en nieuwtjes ook graag naar BEIJUMNIEUWS@HOTMAIL.COM Een donatie schenken? IBAN: NL 14 INGB 0002 8314 89
dinsdag 30 juni 2020
DIFTAR, GELOOFT U ER NOG IN? (6)
Beijumer Han Borg zwengelde het aan.
Dé vraag....gelooft u er nog in?
Diftar, gescheiden afval. Des temeer vuilnis je aanbiedt, des te hoger het te betalen bedrag.
Op straat of in de natuur dumpen loont, want geen onkosten.
Zie aflevering twee uit deze serie met doorverwijzende links
Wat is de oogst van de afgelopen twee weken?
Grove dumpingen en kleiner spul wat op straat gdumpt is.
Twee foto's heleemaal bovenin, de Claremaheerd is dé onbetwiste dumpplek van Beijum.
Het is er elk weekend raak, het is bijna een legale milieustraat geworden.
Kwak maar neer wat je kwijt wil, pakkans is nihil en de Milieudienst haalt alles op maandag toch wel braaf en gratis op.
Omwonenden weten dat, en als je een smalle beurs hebt is dit (financiëel) lonend.
Onbegrijpelijk dat de gemeente Groningen hier geen container neerzet waarin eenieder zijn overbodige spullen kwijt kan.
De derde foto van boven geeft aan dat milieu-criminelen er niet voor terugdeinzen om hun troep ook in de natuur te dumpen.
Kar met inhoud onlangs in het Groene Hart van de wijk gedumpt, ter hoogte van de Galkemaheerd.
Foto helemaal beneden, Han Borg maakte de foto in 'zijn' woonheerd, Jensemaheerd.
Hoe zal Beijum erbij komen te liggen als de gemeenteraad van Groningen groen licht gaat geven voor invoer van Diftar?
Is het niet veel beter en uiteindelijk ook lonend om elke maand weer een gratis grofvuil-ronde aan dse bewoners van Groningen aan te bieden?
.
We hoeven onze ogen hier niet voor te sluiten, dus prima om hier af en toe aandacht aan te besteden, geïllustreerd met foto's. Het valt me wél op dat de troep steeds bij dezelfde heerden te vinden is (Clarema- en Wibenaheerd?). En hoe opgeruimd is de rest van Beijum (ik woon er zelf niet)?
BeantwoordenVerwijderenHet is een structureel probleem in Beijum. Heeft niets met diftar te maken, wel met asociale bewoners.
BeantwoordenVerwijderenNatuurlijk kan de gemeente er een container neer zetten. Dat kost alleen geld en daar hoeven andere meer beschaafde bewoners naar mijn mening niet voor op te draaien.
Verder hebben wij in dit land een sociaal zekerheidsstelsel met uitkeringen waarvan je geacht wordt in je levensonderhoud te kunnen voorzien indien nodig. Dus ook in de kosten van je eigen afval.
Dat sommigen kennelijk andere prioriteiten stellen, maakt nog niet dat het gerechtvaardigd is om je rotzooi bij een ander op de stoep neer te zetten.
Gewoon handhaven dus en forse boetes uitdelen.
Toch fijn dat de Gemeente Groningen iedere keer maar weer de troep meeneemt.
BeantwoordenVerwijderenBeste Beijumblogger,
BeantwoordenVerwijderenGoed dat u hier aandacht aan blijft besteden. Alleen ben ik het niet met u eens dat u dit telkens koppelt aan diftar en/of de bal bij de gemeente legt. Dit is gewoon asociaal gedrag van onze wijkgenoten waar ze op aan gesproken moeten worden door ons allemaal. Boetes uitdelen kan alleen bij een 'heterdaadje' en dat is erg lastig.
Het plaatsen van een container lost niets op. Dit heeft alleen maar een aanzuigende werking want wie gaat dan nog braaf z'n eigen troep naar de milieustraat brengen. Voor een wekelijkse ophaalronde geldt hetzelfde en tenslotte: gratis bestaat niet!
Die koppeling met Diftar is wel degelijk terecht. Want als dit rampzalige plan van dit (linkse) college doorgaat, voorzie ik een ramp in Beijum en andere wijken. Overal in de stad opengereten vuilniszakken, stank en bruine bonen in de struiken. En misschien de terugkeer van vreselijke ziektes ten gevolge van bedorven voedselresten. En Beijum zal daar als eerste wijk de gevolgen van zien, vrees ik. Dus die link tussen rondslingerend vuil en Diftar is juist.
BeantwoordenVerwijderenMaar op dit moment is er geen sprake van diftar en toch is het al jaren een puinzooi in Beijum. Niet alleen qua afval, maar bijvoorbeeld ook tuinen zien er vaak verwaarloosd uit.
BeantwoordenVerwijderenKortom, kennelijk is het geaccepteerd in Beijum en is dit de geldende norm. Ik stel voor om het maar gewoon te laten gebeuren, misschien gaan bewoners elkaar dan aanspreken op hun vervuilende gedrag.