Gieteren heb ik kennisgemaakt met de nieuwe stadsdeelsecretaris en stadsdeelcoordinator van Noorddijk, het gedeelte waar Beijum bij hoort. Opvallend is hoe het toch steeds weer lukt, de laatste jaren, om capabele mensen op die posten te krijgen. Overwegend zijn het steeds klinkende namen geweest en mensen met een krachtige uitstraling op die posities. Na Ron Torenbosch en Peter Wijnsma heb je nu Leo- oei oei, matige zichzelf journalist noemende blogger, hoe kun je zijn achternaam vergeten!- en zijn secretaresse heet Irma Zijlstra. Integere uitstraling allebei en geen mensen die zich laten manipuleren. Het was een goed, openhartig en opbouwend gesprek daar op de dienst ROEZ aan het Zuiderdiep!
Vanochtend vond ik, en vast meerderen met mij, een mooie folder op de mat. Sociale wijkvernieuwing en Stiel; opbouwende krachten vanuit de gemeente Groningen die mét de bewoners van Beijum iets moois willen (op)bouwen in de wijk. Op 19 februari is er om 20 uur een wijkbijeenkomst in Innersdijk. Op deze avond kunnen wijkgenoten hun stem laten meeklinken over de onderwerpen Bruisend Beijum, Opgroeien, Veilig voelen, Ouder worden, Helpende Hand, Werk en Opleiding, Mooi wonen in de heerden, Groene Long en Bouwen aan Beijum-Oost.
Een mooie actie van Stiel/ Heel de Buurt en het project Sociale Wijkvernieuwing.Te hopen is dat Beijumers massaal hun stem laten horen die avond. Niet dat ik daar optimistisch over gestemd ben trouwens; overwegend komen er hooguit 30 tot 40 mensen op zulk soort avonden af. Jammer eigenlijk; deze mensen ( Anja Bos en Liesbeth van de Wetering e.a.) willen graag met zoveel mogelijk Beijumers werken aan een nog prachtiger wijk. De hamvraag is wat mij betreft al jaren: hoe kan het toch dat in een wijk met ongeveer 13 tot 14000 mensen zo'n klein en select groepje mensen zich inzet voor Beijum? Ik heb er een uitgesproken mening over en een hint is om eens na te denken over de 17 aanwezigen op de laatste ledenvergadering van de bewonersorganisatie. Doodzonde, maar de wijk geeft aan zich niet te willen identificeren met de club en de draagkracht is nihil. Nogmaals, erg jammer. En daarmee is geen kwaad woord gezegd over Stiel en Sociale Wijkvernieuwings-mensen, die zetten zich tot het uiterste in!
Misschien moeten we met zijn allen wat scherper worden in de wijk en de échte problemen écht aanpakken. Het lijkt erg symbolisch, en dat is het ook, maar vanochtend belde de scharensliep aan met de vraag of alles nog scherp was. Is het trouwens nieuwe spelling? Moet het scharesliep zijn? Per slot van rekening is het een vakgebied die eerder in het museum thuishoort; iedereen kan een messen- en scharenslijper kopen. Ik vertelde de scharensliep dat alles nog scherp was maar toch bleef ik met wat twijfel zitten..
Maar dat neemt niet weg: komt allemaal op de 19e februari naar Innersdijk!!!!! En maak de zin af Beijum is mooi..............................................En win een ballonvaart, een boodschappenpakket of een kadobon.
Tijdens de BOB-Nieuwjaarsreceptie van vrijdag 18 jan. 2008 in De Kleihorn waren geen vertegenwoordigers aanwezig van:
BeantwoordenVerwijderende gemeente Groningen (Stadsbeheer, OCSW, RO/EZ en de Stadsdeelcoördinatie), de drie buurtcentra (verenigd in de BIB), Het Trefpunt, het wijkopbouwwerk van STIEL, de (Venster)scholen, de SKSG, de ondernemersverenigingen van Beijum-West en Beijum-Oost, sportorganisaties rondom het sportcentrum Kardinge en de Sporthal Beijum, het Gezondheidscentrum Beijum, ouderenorganisaties, Innersdijk, de jeugdorganisaties, de straatcomités van de vele heerden, milieuorganisaties, de PKN-gemeente rondom De Bron, de woningbouwcorporaties, zoals De Huismeesters, IN en Patrimonium, Nijestee, etc. Er waren slechts circa 25 tot 30 leden van de BOB in De Kleihorn.
Kortom: de BOB heeft zichtbaar/kenbaar geen draagvlak en geen draagkracht. Plusminus 125 feitelijke BOB-leden op een wijkbevolking van ± 13.500 personen. Minder dan 1% van de Beijumers is lid van de BOB! Dit is een trieste zaak voor de wijk!!! Uit oogpunt van sociale cohesie, bewonersparticipatie en wijkopbouw.