De Riepeverkoopster uit Roemenie was jarenlang een vertrouwd beeld in de promenade van Winkelcentrum Beijum. Op Beijumnieuws werd ze vorig jaar twee keer geportretteerd, zoals eind vorig jaar, een betrokken Beijumse overhandigde haar een ingezameld bedrag aan geld.
Maar er was nóg een inzamelingsactie. Door een publicatie en via via kregen veel Beijumers te horen dat ze definitief, met haar gezin, terug zou gaan naar Roemenie. Deze mededeling is ondubbelzinnig en helder door de verkoopster de wereld ingebracht, het laat geen ruimte voor interpretatie. Meerdere mensen bevestigen dat de Riepeverkoopster definitief terug zou gaan naar haar vaderland. Tussen de 4 en 500 euro werd voor haar ingezameld. Caissières streken over hun hart en gaven geld, van één middenstander weet ik dat hij 20 euro schonk. Beijum liet zich van zijn beste kant zien, veel mensen hielpen haar met kleren of via een schenking. Het is toch lekker om met een ruim zakcentje terug te keren naar het arme Roemenie, altijd handig als je een bestaan wilt opbouwen. Ze vertrok met man en kinderen in december.
De kater en de woede waren groot bij de donateurs toen ze begin februari de vrouw weer Riepe’s zagen verkopen bij de ingang van het Winkelcentrum. Wat is dat nou, ze zou toch definitief vertrekken? Enkele caissières reageerden pissig:” dit kan toch niet? Ze heeft ons gewoon beduveld.” Willem Hagting, bedrijfsleider van Albert Heijn: “ we hebben veel boze reacties van klanten ontvangen, de mensen waren er echt verbolgen over.”
De wildste geruchten gingen de ronde, er zouden onder meer bedreigingen zijn geuit naar goedgevige mensen die verhaal kwamen halen bij de Roemeense. Aan de ene kant werd ik door een groep mensen gestimuleerd om er aandacht aan te besteden op Beijumnieuws, anderen waarschuwden me en drukten me op het hart:” kijk uit, ze weten je te vinden.” Maar opvallend is de teleurstelling en de boosheid van veel mensen, enkele klanten die ik sprak vertelden:” Er wordt nu van gemaakt dat we het allemaal verkeerd zouden hebben begrepen, we zouden het vertrekverhaal verkeerd geïnterpreteerd hebben. Ook zitten sommigen het gedrag van de verkoopster te vergoelijken door te stellen dat het een overlevingsstrategie van Roma-zigeuners zou zijn. Maar we zijn gewoon beduveld, we hebben ons wat wijs laten maken.” Begin februari mocht ik nog een foto van de Roemeense maken en op mijn vraag hoe het kan dat ze terug is gekeerd nadat ze had verkondigd definitief terug te gaan antwoordde ze: “Dat hebben de mensen verkeerd begrepen.”
Dit is tegen meerdere mensen gezegd en dat is wat steekt bij veel goedgevige Beijumers. Vanochtend kwam ik met twee woedende vrouwen aan de praat voor het winkelcentrum, ze hadden het over de in hun ogen onverkwikkelijke affaire. Op mijn vraag of ze hun verhaal voor de camera wilden doen reageerden ze afwijzend, angst voor represailles overheerste. Er volgde wel een emotioneel relaas over de verkoopster die steeds met een dure auto naar het winkelcentrum gebracht zou zijn, een dure mobiele telefoon zou hebben gehad waar ze mee belde en ze zou gratis naar de tandarts zijn geweest in Beijum. Ook zou ze zich hebben gewenteld in een “ zielige” slachtofferrol. Willem Hagting van Albert Heijn verliest de nuances niet uit het oog:” Eigenlijk is deze hele gang van zaken nadelig voor het systeem van de Riepe. Dat verdienen ze niet want het is in wezen een goed systeem.” Een paar Beijumers hebben de zaak aangekaart bij de Riepe, met als gevolg dat de Roemeense werd geschorst.
Hans Barends, projectleider van de Riepe, betreurt de hele affaire. Via e-mail laat hij weten: “Ik wil hier nogmaals benadrukken dat wij bij alle aktie en publiciteit rond R. in het verleden nooit betrokken zijn geweest. Wij vinden het dan ook niet terecht dat wij achteraf, op het moment dat er een en ander mis gaat, door een aantal mensen ter verantwoording worden geroepen. Ook is het nog steeds zo dat wij als project, ter bescherming van deze kwetsbare groep, geen enkel belang hebben bij negatieve publiciteit.” De Riepeverkoopster zal, aldus de projectleider, niet terugkeren in Beijum.
jammer dat de goeien nu weer onder de kwaaie moeten lijden.
BeantwoordenVerwijderenmensen zijn al niet zo happig om geld te geven of een riepe te kopen want zoals velen zeggen het geld verdwijnd vaak in drugs of drank.
als er weer een nw zal komen zal deze het zwaar krijgen door de slechte naam die deze dame heeft achtergelaten erg jammer !!!
Ik ga haar regelmatig mijn kar ipv dat ik de riepe kocht ik lees hem niet en vindt het dan ook teveel geld.
Ze komt zichzelf ooit wel tegen ;-)
1. Citaten uit de Beijumkrant van november 2008, pagina 7:
BeantwoordenVerwijderen"(...)
Toen Maria in Nederland kwam, raakte ze in contact met een mevrouw in Lewenborg, die heel goed voor haar was, ze kreeg eten en kleding en via haar kregen ze een woning van een meneer, waar ze gratis mogen verblijven. Ze betalen alleen voor gas, licht en water.
De weldoenster drong erop aan dat de kinderen ook naar Nederland kwamen. Dat gebeurde zes maanden geleden. De kinderen mogen echter niet naar school, want het gezin krijgt geen verblijfsvergunning. Roemenië maakt weliswaar sinds 2007 deel uit van de Europese Unie, maar dat betekent nog niet dat de Roemenen hier mogen werken. Dat zal pas in 2009 het geval zijn als er niets tussen komt.
De mevrouw uit Lewenborg is helaas drie maanden geleden overleden, daardoor is Maria haar steun en toeverlaat kwijt geraakt.
De man van Maria is ook Riepe-verkoper, maar dan in een andere wijk.
Voor de kinderen wordt het ONHOUDBAAR (hoofdletters, KBH), nu ze niet naar school kunnen gaan. Ze zijn de hele dag thuis, moeten zich zelf zien te vermaken, terwijl hun ouders De Riepe aan de man brengen. Ze spelen wat met de Nintendo. Er is ook weinig contact met andere kinderen, omdat ze de taal niet kunnen leren spreken. Maria spreekt redelijk verstaanbaar Nederlands door het contact met haar klanten. Ze is erg te spreken over de mensen in Beijum. Ze zijn heel vriendelijk, 'heel lief', zegt Maria.
Haar man en zij hebben nu BESLOTEN (hoofdletters, KBH) om terug te gaan naar Roemenië. De kinderen moeten naar school. Maria vindt het erg, de leefomstandigheden in Roemenië zijn primitief, geen stromend water, en er wordt op hout gestookt. Er is ook veel corruptie in Roemenië. Alles en iedereen moet er worden omgekocht. Ze ziet het somber in, maar ziet geen andere mogelijkheid dan om maar terug te gaan. Ze zullen dan eerst bij hun moeder verblijven.
Het enige positieve is dat de kinderen in januari weer naar school kunnen.
Maria hoopt de laatste weken dat ze hier is nog flink wat Riepes te verkopen om de reis naar huis te kunnen betalen."
Einde citaten uit de Beijumkrant van nov. 2008.
2. In de Beijumkrant van november 2008 staat niet dat Ramona "definitief" weggaat uit Beijum. Uit de context van het verhaal valt evenwel te concluderen dat Ramona definitief naar Roemenië terug wilde keren. Vanwege de genoemde leerplicht van haar kinderen. De situatie was immers "ONHOUDBAAR"! Er was geen perspectief in Groningen.
Het Roemeens is een Romaanse taal; verwant met het Latijn. Ramona wist en weet dus wat "definitief" betekent.
Een bedrijfsleidster van Albert Heijn Meins vertelde mij op zaterdag 14 maart 2009 "dat Ramona eind 2008 aan iedereen had verkondigd dat zij definitief terug zou gaan naar Roemenië". Waarvan melding. Vandaar die warme, oprechte en gedeelde solidariteit van de werknemers m/v van Albert Heijn Meins en andere bedrijven in Beijum-West.
3. Indien de hoofdredactie van de Beijumkrant tijdig hoor en wederhoor had gepleegd met het Riepeteam, was dit artikel zeker niet geplaatst. Nu zijn er alleen maar verliezers! Haastige spoed is zelden goed!
4. In de Beijumkrant van december 2008, p. 7, staat een (volkenrechtelijke) reactie van Guus Bons d.d. 3 dec. 2008
5. In de Beijumkrant van jan. 2009, p. 5, rechtsboven, heeft eveneens een nieuwsbericht gestaan over de overhandiging van een wijkgift door een spontane mevrouw Marjon van der Meer. Het betrof een bedrag van meer dan 400 euro! Bijeengebracht door de bewoners van de Rensumaheerd, de Scheltemaheerd, de Edzemaheerd, de Ypemaheerd en de winkeliers van Beijum-West.
6. Zie ook Beijumnieuws: http://beijumnieuws.blogspot.com/2008/12/een-mooi-kerstgebaar.html