zondag 23 mei 2010

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (40)

Wantsen zie ik regelmatig op De Wiershoeck en in de schooltuinen. De groene stinkwants lijkt het talrijkste, maar is zeker niet de mooiste. Mooier vind ik de bessenwants, maar die zie je minder vaak. Wantsen kunnen vliegen, maar als ze worden bedreigd of verstoord dan laten ze zich meestal vallen. Dat deed deze bessenwants ook. Hij kwam daarbij op z’n rug terecht en daardoor kon ik ook de onderkant fotograferen. De lange steeksnuit is zo goed te zien tussen de poten van de wants.

De bessenwants is een wants uit de familie Schildwantsen (ook wel boomwantsen genoemd). De wetenschappelijke familienaam is Pentatomidae, “penta” (vijf) verwijst naar het aantal geledingen van de antennes. Ze hebben namelijk 5-ledige antennes, een vier-ledige steeksnuit (rostrum) en drie-ledige voeten (tarsen). Op de rug is het scutellum meestal fors ontwikkeld. Het lichaam is op de rug bezien enigszins schildvormig.
“Penta” komen we ook tegen in de naam van het vijfhoekige hoofdkwartier van de Amerikaanse strijdkrachten: Pentagon.

In Nederland en Belgiƫ is de bessenwants een algemene soort, en vooral te vinden op kruidachtige planten als sleedoorn en leden van de rozenfamilie. De wants zuigt plantensappen, liefst uit bloemen en vruchten waardoor misvormingen kunnen ontstaan. Uit de plantensappen haalt de wants een walgelijk ruikend goedje dat wordt afgescheiden bij verstoring. De bessenwants wordt ongeveer 10 tot 14 millimeter lang en de soort is te zien van augustus tot juni.

De kleur is rood tot paarsachtig hoewel er enige variatie is, de 'randen' van het achterlijf, ook wel connexivum genoemd, steken wat uit en zijn zwartwit gebandeerd, ook de voelsprieten hebben een lichte bandering. De onderzijde is groen tot geel en het scutellum, het naar achteren wijzende driehoekige schildje op de halsstreek, komt los van het achterlijf aan de achterzijde. Het is in tegenstelling tot de andere rugschilden meer groen van kleur. Vlak achter het scutellum zijn de bruine vliegvleugels zichtbaar. De nimfen (onvolwassen insecten) zijn meer rond van vorm en bruin van kleur; ze hebben nog geen schilden of vleugels. Er is enige gelijkenis met de berkenwants, zoals het 'loslatende' scutellum, het gebandeerde connexivum en een gelijkende lichaamsvorm, maar de gebandeerde antennes zijn een duidelijk onderscheid met de berkenwants.

(Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie)


Foto + tekst: Luit Staghouwer

1 opmerking: