woensdag 25 augustus 2010

BLIKSEMINSLAG BIJ DE HYLKEMAHEERD

Lezeres Yvonne mailde deze foto's en ze schreef er dit bij: Hierbij een foto van de blikseminslag afgelopen dinsdagavond. Aan de ringweg bij de Hylkemaheerd. Misschien kan je er wat mee?
Het blijft een bijzonder verschijnsel: onweer en bliksem. Een geldige verklaring voor het ontstaan van dit weertype blijkt er nog altijd niet te zijn. Ook Wikipedia geeft geen uitsluitsel: Bliksem ontstaat door de verdeling van elektrische lading over een onweerswolk. Wat betreft de processen, die grote delen van de wolk een afwijkende lading kunnen geven zijn er wel 10 theorieën.
Bliksem is een elektrische ontlading in de atmosfeer. Het is het hoofdverschijnsel van onweer en het heeft donder als bijverschijnsel.
Niet altijd is er bij bliksem een vonk (bliksemschicht) zichtbaar. Ziet men alleen de wolken oplichten, dan spreekt men van weerlicht.
Bliksem is een van de gevaarlijkste weersverschijnselen. Het is dan ook raadzaam om bescherming te zoeken, zeker wanneer het onweer dichtbij is en de tijd tussen bliksem en donder minder dan 10 seconden bedraagt. Het gevaar om persoonlijk door de bliksem getroffen te worden is relatief gering, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Gemiddeld worden in Nederland vijf mensen per jaar dodelijk door de bliksem getroffen. Vroeger lag dit aantal nog veel hoger: er werden honderd jaar geleden gemiddeld zo'n 20 mensen per jaar dodelijk getroffen in Nederland.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bliksem

6 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit leert ons maar weer dat je met onweer altijd een veilig heenkomen moet zoeken, mensen zeggen altijd dat je in de stad geen gevaar loopt door bliksemaflijders nou niet dus !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De foto toont meer gevalletje van water-inloop aan bovenzijde takaanzet, waardoor de verzwakte tak (daarom donkerbruin) door de valwind van dinsdagavond rond half zeven is afgeknapt.
    Bij mij in de achtertuin gebeurde iets vergelijkbaars; echter zonder dat de hele boom daarna om moest.
    gerrit

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zo te zien een plataan. De brekebeentje onder de bomen. Een beetje wind en hap knap, daar ligt weer een tak. LIjkt mij ook een geval van inrotting, ook omdat de tak boven de 'inslag' geen spoor van inslag vertoond.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. de boom is al weg ?! afgezaagd en gemarkeerd als oranje/roze stammetje... helaas even geen foto!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. de boom is weg, roze stronk blijft over, zal ook gauw verwijderd worden

    BeantwoordenVerwijderen