(Deze aflevering is nog van het begin van de zomer, jf)
Juffertje-in-het-groen
Zowel op de tuinen van De Wiershoeck als op de Schooltuinen staan veel planten in bloei of in knop. Er is weer volop kleur om van te genieten. Maar genieten kun je ook van de geluiden. Verschillende vogels laten zich regelmatig horen en bijen en hommels zoemen voortdurend voorbij. Dat is niet zo verwonderlijk met een bijenstal op De Wiershoeck en enkele hommelkasten op de Schooltuinen. Andere insecten zie ik relatief weinig. De “vlinderdip” op dit moment is niet bijzonder. Het is wachten op de volgende generatie. Maar er valt genoeg te zien, zoals bijvoorbeeld deze plant met de opvallende naam “Juffertje-in-het-groen”.
De bloem van het “Juffertje” trekt niet onze aandacht door een bonte kleurenpracht. En toch is het best wel een bijzondere plant. Het is eenjarig en behoort tot de ranonkelfamilie. Van nature komt de plant niet in ons land voor. In het Middellandse Zeegebied en op de Canarische Eilanden groeit ze op akkerland en braakliggende terreinen.
De wilde plant bloeit van juni tot augustus met kleine, helderblauwe bloemen, die omgeven zijn met een krans van veerdelige schutbladeren. De kelkbladen zijn blauw gekleurd, terwijl de kroonbladen gereduceerd zijn en aan de voet van de meeldraden zitten. De bloem heeft honingklieren, waarmee hommels en bijen gelokt worden voor de bestuiving.
De vrucht van het “Juffertje-in-het-groen” is een 3 cm lange doosvrucht. De rijpe doosvrucht heeft bovenaan vijf, ongeveer 7 mm lange spleten, waardoor de zaden kunnen ontsnappen. De zwarte zaden zijn gerimpeld en worden door de wind en dieren verspreid.
Zowel de bloemen als de zaaddozen kunnen gedroogd worden. De zaaddozen hebben een gecompliceerde vorm, die door velen aantrekkelijk gevonden wordt in droogboeketten.
“Juffertje-in-het-groen” het is een mooie naam voor een plant. Ook in het Duits, Engels en Frans heeft men voor deze plant prachtige namen bedacht: “Jungfer im Grünen”, “Love-in-a-mist”, “Cheveux de Vénus”.
(Bron: Wikipedia, de vrije encyclopedie)
Foto + tekst: Luit Staghouwer
Geen opmerkingen:
Een reactie posten