zondag 26 december 2010

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (65)

……ei – rups – pop – vlinder – ei - rups – pop – vlinder – ei……

De kans dat we nu nog een “gewone” dagvlinder zien is uiterst klein. Sommige vlinders zoeken een beschut plekje om te overwinteren, maar de meeste vlinders overwinteren als ei, rups of pop. Eitjes en poppen hebben zelf geen invloed op de plaats van overwintering, een rups heeft dat wel. Ze zoeken meestal een beschut plekje in het gras, tussen de beplanting of onder afgevallen blad. Het Groot koolwitje overwintert (meestal) als pop, hangend tegen een boomstam of een muur, onder een natuurlijk of kunstmatig dakje.

Dinsdag 16 november zagen we op De Wiershoeck nog een 15-tal rupsen van het Groot koolwitje. Een rups is niets anders dan de larve van een vlinder. Tijdens zijn leven heeft de rups maar één doel: eten. En dat deden deze rupsen dan ook. Ze vraten ijverig een paar boerenkoolplanten kaal. De rups groeit vrij snel en bereikt binnen drie tot zes weken het popstadium.
Toen ik een week later weer op De Wiershoeck was, ben ik natuurlijk ook nog even weer bij de boerenkool gaan kijken. Ik zag er nog vijf etende rupsen. De week daarna vroor het regelmatig en viel er sneeuw. Als rups doe je er dan verstandig aan om een beschut plekje te zoeken. Maar dinsdag 30 november bleek dat niet alle rupsen zo verstandig waren geweest. Ik zag er nog twee, maar daar zat geen beweging meer in. Eentje zat er nog, kromgevroren, op de boerenkool, de ander lag er stijfgevroren onder.

Rupsen in november, is dat normaal? Het Groot koolwitje vliegt in meerdere generaties per jaar (meestal twee, soms drie). Het aantal generaties hangt af van de geografische ligging en hoogte van het leefgebied en de duur van de zomer. We hadden een mooie lange zomer en waarschijnlijk zijn dit rupsen van de derde generatie geweest.

Het lichaam van een rups bestaat uit een kop en een lang lijf dat bestaat uit 13 segmenten. Aan de voorste drie segmenten zitten drie paar poten. Dit gedeelte van de rups wordt later het borststuk van de vlinder en aan dat borststuk zitten ook drie paar poten. Op de middensegmenten van het achterlijf zitten tot vier paar poten en op het laatste segment nog een paar onechte poten of “naschuivers”. De rupsen zijn geslachtloos. Het geslacht van de vlinder wordt in de pop gevormd.

(Bron: Wikipedia e.a.)


Foto + tekst: Luit Staghouwer

1 opmerking:

  1. de vlinderles in de schooltuin is een leuke les! Ben zowel met mn dochters klas 2 jaar geleden als met mn zoontjes klas dit jaar meegeweest. Dit jaar heel veel vlinders gespot! Toch een geweldig educatiemoment die schooltuin. Mooie foto's!

    BeantwoordenVerwijderen