Deze foto is genomen in de tandartspraktijk aan de Stoepemaheerd. Normaal gesproken ga je liever niet naar de tandarts, maar wat kan het tegelijkertijd een verlossing zijn als je er wel heen kunt omdat je met je kop bijna door de muren en het plafond wil rammen van de gruwelijke kiespijn.
Als niet duidelijk zichtbaar of vindbaar is waar de pijn vandaan komt moet er een röntgenfoto gemaakt worden. Regelmatig heeft ondergetekende met verdoving in de mond en half groggy de wankele tocht naar dit kamertje gemaakt. Op de stoel plaats genomen, een soort van plaatje tegen het tandvlees en kies gehouden en het apparaat dat u ziet hangen er tegen aan gedrukt gekregen. En daarna alleen gelaten. Dat klinkt erg dramatisch, maar op het moment dat de rontgenfoto wordt gemaakt verdwijnt de tandarts uit het kamertje. Straling. Leuk is dat. Met kiespijn, verdoving en compleet groggy in zo'n stoel zitten. En een tandarts die mooi naar buiten loopt en op de executieknop drukt. Die heeft natuurlijk gelijk, een tandarts kan zich beter niet twintig keer per dag aan deze straling blootgeven. Want dat is kankerverwekkend. Maar wat ziet het fotokamertje er onsympathiek, clinisch en kil uit! Kan dat niet wat gezelliger? Voel je je beroerd, en moet je in zo'n ruimte plaats nemen. Graag een lekkere luie stoel en een rustgevend muziekje erbij.
Röntgenstraling (of X-straling), vernoemd naar de ontdekker ervan, Wilhelm Röntgen, is elektromagnetische straling met een iets grotere energie dan zichtbaar licht en ultraviolet. In het spectrum ligt röntgenstraling dan ook tussen ultraviolet licht en gammastraling. De golflengtebegrenzing is enigszins willekeurig. Men spreekt van röntgenstraling als de golflengte van de straling tussen ongeveer 0,01 nm en 4,5 nm (nanometer) ligt. Röntgenstraling behoort tot de ioniserende stralingssoorten en kan dus in stoffen waar hij op valt chemische reacties teweegbrengen. Als de bestraalde stof levend weefsel is, kan dit leiden tot stralingsschade aan het DNA, en dus tot mutaties, en eventueel tot kanker. Onnodige blootstelling aan enige vorm van ioniserende straling dient dus vermeden te worden.
http://nl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6ntgenstraling
Geen opmerkingen:
Een reactie posten