Jammie jammie, zeggen ze. Lekker. De wijk staat vol met gele paardenbloemen, en ons aller kruidenvrouw zou ons kruidenvrouwtje niet zijn als ze daar niks mee wist te doen.
Afgelopen dinsdag was uw blogger bij haar in de Groene Zon, in haar winkel en workshopruimte in stadsboerderij de Wiershoeck. Groot nieuws over de etikettenaffaire richting de Keuringsdienst van Waren. Maar ze drukte me op het hart: er mag nog niks over naar buiten komen!!! Waar ging dat verhaal ook nog maar over?
Maar goed, eerst het paardenbloembier. Ik verheug me al weer op de heerlijke gevulde beugelflessen van Saskia Nieboer. Niebier, zo mag het wat mij betreft heten.
Geen lekkerder bier om aangeschoten van te raken wat mij betreft. Saskia stuurde het recept op:
Uit het boekje: “Drink je gezond”; auteur onbekend.
Een heerlijk fris bier waarbij de paardenbloem de bittere smaak geeft en de gember en de citroen voor de frisheid zorgen. Let op: mijn biertje bleek wel 8 procent alcohol te bevatten en dat zou je niet denken als je het proeft.
Mogelijk is het bier ook geneeskrachtig vanwege de vochtafdrijvende, activerende en ontstekingsremmende eigenschappen van de ingrediƫnten. In het oorspronkelijke recept gaat er 25 gram wijnsteenzuur (drogist) in, maar ik vond het erg zuur.
Let op. Je kunt dit recept niet maken met wijnsteenbakpoeder uit de natuurvoedingswinkel, dat is iets anders en het smaakt niet zuur maar verschrikkelijk bitter.
Ingrediƫnten:
- 225 gram bloeiende jonge paardebloemplanten; onbeschadigd met wortel en al- 4,5 liter water
- 15 gram gemberwortel, gesneden en gekneusd
- gele schil en sap van 1 biologische citroen
- 450 gram bruine basterdsuiker (rietsuiker kan ook)
- 12 gram wijnsteenzuur
- 7 gram gedroogde gist
Bereiding:
Planten schoonmaken; wortel schoonboenen en plant nakijken op ongedierte. Heel laten!Met water, gember en citroenschil in een grote pan doen en 10 minuten laten koken
Vervolgens zeven en op de suiker en het wijnsteenzuur gieten.
Af laten koelen tot lauwwarm en dan de gist en het citroensap erbij doen.
3 dagen laten staan (gewoon in de pan, wel goed afsluiten, er mogen geen fruitvliegjes bij komen, anders wordt je bier zuur!
Na die drie dagen zeven en in glazen flessen met een schroefdop doen.
Liefst buiten bewaren voor het geval dat de fles explodeert. Is mij overkomen, maar ik had het bier dan ook in een plastic containertje gedaan en dat hield de druk niet uit…
Na 1 week is het bier klaar. Je kunt het op een koele plaats maximaal 1 maand bewaren.Maak het flesje voorzichtig open, er kan veel druk op staan en het bier kan eruit spuiten!
Inmiddels heb ik een aangebroken flesje ook al een jaar bewaard en het was nog steeds aardig lekker.
Proost!
Recept voor paardebloemen wijn
BeantwoordenVerwijderenWat heb je nodig:
- 6 liter paardebloemen (1 maatbeker met paardebloemen is 1 liter)
- 6 liter paardebloemen
- 2 kg suiker
- 3 citroenen
- 4 sinaasappelen
- 5 theelepels gistvoeding
- 6 theelepels looizuur (= tannine)
- 1 kg rozijnen
- 1 gistingsfles van circa 10 – 15 liter. Een emmer met daarover een schone theedoek kan ook.
- 1 zakje gist
Hoe ga je te werk:
Pluk de paardebloemen zonder de steel en neem alleen die, welke helemaal open staan.
Knip alle groen ervan af zodat het geel overblijft.
Giet hier 6 liter kokend water overheen en laat dat 2 dagen goed afgedekt staan. Roer enkele malen per dag om en zeef de blaadjes er dan uit. Kook het sap even. Doe de inplakjes gesneden citrusvruchten er bij en de rozijnen nadat deze goed gewassen zijn.
Los de suiker geheel op in het sap. Dan de tannine en het voedingszout er bij doen en een dag later de opgeloste gist. Na 10 dagen zeven en er voor zorgen dat het geheel met water tot 10 liter aanvullen. Wanneer de wijn niet meer gist moet ze koel gezet om te klaren en na 2 maanden overhevelen. Na 2-3 maanden weer hevelen. Als de wijn helder is, is de wijn na een halfjaar te drinken.
Om de wijn te presenteren kun je uit het vat tappen of hevelen maar je kunt de wijn ook bottelen.
Proost!