zondag 22 mei 2011

DE BEIJUMRIJDER (36) FIETST DOOR DE HUNZE

De wijken Beijum en De Hunze staan erg met elkaar in contrast. Waar levendigheid meestal domineert in de groenste wijk van de stad, daar is het in De Hunze vaak rustig.

Beijum heeft winkels, kroegen en scholen, in De Hunze vindt je die niet. De heerden in Beijum lijken op doolhoven, in de Hunze is alles overzichtelijk en recht toe recht aan. In Beijum staan naast koopwoningen ook huurwoningen, in De Hunze alleen koop. In bijna elke heerd staan speelveldjes, in De Hunze staat een grote joekel van speelveld midden in de wijk.Verschillen te over.

Zijn er dan geen overeenkomsten? Jawel, beide wijken liggen lekker ver van de binnenstad vandaan en binnen tien minuten fietsen zit je op het platteland. Beide wijken zijn ook lekker ruim opgezet. De bewoners van Beijum zijn over het algemeen tevreden met hun leefomgeving, de Hunzenaren die ik ken zijn even zo in hun nopjes met de wijk waarin ze wonen. De verschillen zijn mooi meegenomen, er valt wat te kiezen qua woonomgeving. Het contact tussen Beijumnieuws en de 'bewonersorganisatie Hunze/Van Starkenborgh' is goed. Als er iets is gebeurd op bijvoorbeeld het Heerdenpad wordt even contact opgenomen en getipt, zodat lezers van Beijumnieuws ook op de hoogte blijven van het e.e.a. Ondergetekende vroeg aan de mensen van de Hunze/Starkenborgh of ze als bijschrift bij de video iets over hun wijk zouden willen vertellen. Jazeker wel.

Een bewoonster, ze is van het Hunze Oranje Comité, windt geen doekjes om het feit dat ze van haar woonwijk geniet:
"Het is heerlijk wonen in De Hunze en Van Starkenborgh! Omdat de wijken worden ingesloten door het Van Starkenborghkanaal aan de ene kant en de Ring van Groningen aan de andere kant, vormt 't een eilandje tussen de buitenwijken en het centrum. Je bent op de fiets dus zo de stad uit, maar ook zo in het centrum! Per auto is de wijk vanuit de stad moeilijker bereikbaar, maar dat heeft weer als voordeel dat er weinig verkeer door de wijk rijdt. Alleen tijdens de ochtend- en avondspits is het even druk: dan zie je slierten auto's en fietsers de wijk uit komen. Je ziet in onze wijken dus veel spelende kinderen op straat! Dat maakt dat De Hunze soms aanvoelt als een dorp in de stad. Zeker op 30 april krijg je dat gevoel, als het hele middenterrein aan de Berlageweg in het teken staat van het Kinderoranjefeest dat elk jaar vol enthousiasme wordt gevierd. Achter de drumband door de straten van Van Starkenborgh en De Hunze, langs versierde huizen en groene grasvelden: je vergeet haast dat je in de stad woont en toch is die makkelijk dichtbij!"

Het was niet te doen om alle straten uit de Hunze door te fietsen en te filmen, dat zou een video van een half uur opleveren. Fiets even zes minuten mee door onze meest bijzijnde buurtwijk. Het was rustig op straat op het moment van filmen. (ongeveer drie uur afgelopen donderdagmiddag) Daar had een klassiek muziekje bij gekund om het nog rustiger te maken. Maar waarom zou De Hunze niet kunnen swingen? Daarom een fietsvideo door de westelijk van Beijum gelegen wijk begeleidt door Radar Love van de Golden Earring. Op de site Dehunzevanstarkenborgh gaan de buren ook aandacht aan deze video + blogbericht besteden.

4 opmerkingen:

  1. Kees Huizenga22 mei, 2011 13:58

    Zie mijn reactie van vandaag op een foto uit de wijk De Hunze (met zicht op de wijk Beijum), genomen in het jaar 1978. Het gaat over de voormalige boerderij "De Elba".

    "Uit de oude doos (73)" van 10 mei 2011.

    Zie:
    http://beijumnieuws.blogspot.com/2011/05/uit-de-oude-doos-73.html

    Met dank aan drs. Jaap van Leeuwen van Leander Media.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kees Huizenga22 mei, 2011 22:04

    Ik ben sinds kort eigenaar van het prachtige fotoboek “Groningen in vogelvlucht” uit 1979 (met grote dank aan Fair Back Kringloop aan de Ulgersmaweg 139). De uitgever is de Friese Pers te Leeuwarden. Met luchtfoto’s vanuit vliegtuigen van de luchthaven in Eelde. De hele provincie Groningen, inclusief alle wijken van de gemeente Groningen, is op unieke wijze in kleurrijk beeld gebracht. Op 280 grote pagina’s.

    Hierbij de link van Stad-Groninger foto’s:
    http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=151969

    Zie vooral de twee gelijke foto’s langs het Van Starkenborghkanaal (de wijk De Hunze, rechts van de Korrewegbrug, was nog niet gebouwd). Helaas zijn er op deze link geen foto’s van de in opbouw zijnde wijk Beijum te zien.
    Wel van Oosterhoogebrug en Lewenborg. Bij: “Groningen – Weg naar de zee”. Aan de linkerkant. Langs het smallere Damsterdiep.

    In het boek zijn aparte foto’s opgenomen van de wijken Beijum* en Lewenborg.

    * Met de voormalige busrotonde bij de Framaheerd. Ja, deze foto verdient het om in het Beijumboek te komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb bij diezelfde kringloopwinkel ook een zeldzaam boek waar ik al een tijd naar op zoek was op de kop getikt waarmee ik erg in mijn nopjes was. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kees Huizenga24 mei, 2011 16:38

    De website van de BHS ziet er zeer verzorgd uit.
    Zie: http://www.dehunzevanstarkenborgh.nl/

    Waarom heeft de BOB al jaren, zeker vanaf 2003, geen goede website? Ondanks de jaarlijkse OCSW-subsidie van circa € 19.000,- voor “voorlichting, informatie en activering”?

    De tweede vraag is: waarom heeft de wijk Beijum geen Oranjecomité?
    Zie: http://www.dehunzevanstarkenborgh.nl/oranje-comite

    BeantwoordenVerwijderen