Afgelopen dinsdagavond kwam ik Bronno Schut tegen voor het Café Biljart. De meeste Beijumers kennen Bronno van de tijd dat hij zowel op Plein Oost als ook op West vis vanuit z'n viskar verkocht. "Kun je een keer aandacht besteden aan het feit dat er in de buurt van speelveldjes niet meer gemaaid wordt?" Ik snapte het niet helemaal en fietste even later met hem richting de Fultsema- en Jensemaheerd. Ik heb er nooit zo opgelet, maar Bronno liet de plekken zien waar inderdaad niet of halfslachtig is gemaaid."
Ze maken de boel niet af en kinderen moeten tussen de brandnetels en hoge gras spelen." Nou weet ik niet of kinderen een hekel hebben aan hoog gras, maar het is eigenaardig dat een maaimachine het gedeelte wat u op de rechterfoto vlak naast Bronno Schut ziet niet even mee heeft genomen."Dit kan toch zo niet? Een grasmaaifiguur heeft me verteld dat er geen geld was om alles te maaien en daarom hebben ze bepaalde plekken laten rusten. Mag er wat beter gemaaid worden in Beijum? " Voor mij zijn er altijd ergere dingen, maar Bronno ergert zich hieraan. En hij heeft een punt: "moeten kinderen tussen de brandnetels spelen ofzo?" Via vriend Google kwam ik op een bericht dat staat op de Groninger Internetcourant, de gemeente Groningen zet schapen in als grasmaaier. Het is een idee om op bepaalde plekken in Beijum ook even een blik schapen aan te laten rukken: Vanaf vandaag gaan 350 heideschapen in de stad Groningen weer aan de slag als grasmaaier. Ze worden ingezet om de bermen en groengebieden in de stad kort te houden. Via het gps-programma Foursquare is vanaf dit seizoen precies te volgen waar de herder zijn schapen laat grazen. Lees hier verder.
Een blik geiten kan ook nog: De gemeente Groningen gaat geiten inzetten als grasmaaier. De beesten moeten op verschillende plekken in de stad het gras kort houden. Eerder maakte Groningen al gebruik van een schaapskudde om op lastige plekken het gras te maaien. In de praktijk bleken de schapen echter een stuk kieskeuriger te zijn dan geiten, waardoor brandnetels, distels en berenklauwen bleven staan. De geiten lusten dit volgens de gemeente wel. Bijkomend voordeel van de geiten is dat ze vanwege hun dikke vacht het hele jaar door kunnen worden ingezet, terwijl schapen alleen van juni tot en met september het gemeentegras kort kunnen houden. Een woordvoerder van de gemeente benadrukt echter dat de geiten een aanvulling zijn. De schapen blijven gewoon.
Lees verder op plaatsengids.nlKlik de foto's groter om Bronno's klacht beter te kunnen zien en te begrijpen.
Heeft die geitenhoeder dan ook 'opruimmiddelen' bij zich? ;-)
BeantwoordenVerwijderenHans