woensdag 7 september 2011

OEFENEN VOOR DE 4MIJL VAN 2011

De eerste inschrijving voor de 4mijl van Groningen ging niet helemaal goed. Te laat. Van ergernis liep ondergetekende maar wat extra rondjes door het Kardingepark. Hardlopen is niet alleen lichamelijk lekker, het helpt ook om je hoofd leeg te krijgen. Ik snap nooit zo goed dat er een schelwoord als 'leeghoofd' bestaat.Gezegend zijn zij die een leeg hoofd hebben. Maar goed. Vandaag ontving ik deze verlossende mail. Gekregen nadat ik een herkansing aan heb gevraagd voor het lopen van de tocht der tochten in de stad.
Beste Johan Fehrmann,
Leuk dat je zondag 9-10-'11 meeloopt bij de 25e editie van de 4 Mijl van Groningen! Dit is een definitieve bevestiging van je deelname aan de 4 Mijl van Groningen 2011. Dit is je startnummer: 21232
Direct maar weer de hardloopschoenen aangetrokken en met Junior het Kardingepark in gerend (foto genomen door Junior). In de bijna afgelopen herfstzomer trok ik de schoenen ook wel eens aan, maar pilsjes op de camping, junkfood en lang uitslapen hebben ook hun tol geëist. Hup, het luie zweet moet er weer uit.
Even een open deur nog een keer openen: Hardlopen is goed tegen stress en spanning: Met name hardlopen/joggen heeft een bewezen therapeutische werking tegen stressgerelateerde klachten als depressiviteit en angsten, burnout/overspannenheid. Je lichaam maakt op een bepaald moment nl. een lichaamseigen drugs aan, genaamd endorfine, wat je een fijn gevoel geeft, en alle zorgen doet vergeten. Je krijgt een soort “runners high”. Lees dit op Uwbreinalsmedicijn.nl/prozac-of-adidas.

Maar kun je ook doorschieten in het hardlopen? Ik heb weinig last van hypochondrie of depressie, maar wel heb ik de nodige 50- plussers gekend die tijdens het sporten dood neer zijn gevallen.
Ik heb het niet zo op met 'deskundigen', en vooral niet als iets uit de wetenschappelijke hoek komt, maar onderstaand bericht stelt toch een beetje gerust:
Hardlopen op late leeftijd verhoogt de kans op een langer leven en vermindert de kans op lichamelijke beperkingen. Zelfs op late leeftijd zie je het voordeel van blijven bewegen. Dit blijkt uit onderzoek van Stansford University School of Medicine. Gedurende 21 jaar hebben zowel hardlopers als niet-hardlopers van 50 jaar of ouder elk jaar een enquête ingevuld. Na 19 jaar bleek van de hardlopers 15% te zijn overleden, in vergelijk met 34% van de niet-hardlopers. Bovendien blijkt de start van het ouderdomsproces met lichamelijke beperkingen met maarliefst 16 jaar te worden vertraagd. Het verschil in gezondheid tussen de hardlopers en niet-hardlopers blijkt naarmate men ouder wordt alleen maar groter te worden. Lees http://www.healthylives.nl/beweging/bewegen-zonder-sporten/Hardlopen-is-goed-voor-je-lichaam
Bovenstaande wijsheden gaan weer helemaal in mijn hoofd zitten, en dat is nou net weer niet de bedoeling want die zit al veel te vaak overvol. Daarom maar even gauw dit blogberichtje wereldkundig maken, de hardloopschoenen weer aantrekken en het Kardingepark nog maar eens inrennen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten