dinsdag 18 oktober 2011

BOEDDHABEELDEN IN BEIJUMER TUINEN

tIk kan me vergissen, maar het lijkt alsof er steeds meer religieuze uitingen in de Beijumer tuinen verschijnen. Tenminste, als je Boedhisme een religie kunt noemen. Misschien is het wel meer een way of live. Het kan aan mij liggen, maar in de tuinen waar boeddhabeelden staan hangt een bepaalde serene rust. Alsof er veel gemediteerd wordt, onderzoeken hebben wel eens uitgewezen dat op plaatsen waar dat veel gebeurd minder criminaliteit en overlast voorkomt. Ik weet niet meer waar de linker foto is genomen, ik dacht ergens in de Bunnema- of Grevingaheerd. De rechter foto is in de Holmsterheerd genomen. Rechts ziet u een grote wijwaterbak. Ik dacht dat wijwater iets met katholicisme te maken had, maar het schijnt ook bij Hindoes en boeddhisten gebruikt te worden:
Waar komt wijwater vandaan?

Het gebruik van heilig water in de katholieke kerk heeft waarschijnlijk zijn oorsprong in het oude Griekse geloof. In Griekse tempels werd tijdens de dienst een groot vat met heilig water gebruikt. De Grieken mochten dit water ter bescherming drinken of mee naar huis nemen.
Ook Hindoes en boeddhisten maken al eeuwenlang gebruik van heilig water. Het heilig water wordt door een priester of monnik over de mensen besprenkeld. Het heilig water wordt soms ook gedronken of geofferd aan een hindoegod of Boeddha.
Lees hier.
Het is wat met al die goden, wie moet je nou kiezen als je religieus wil zijn? In elk geval snap ik niet waarom Hindoes met een hoofdletter dient te worden geschreven en boedhisten niet. Stond Hindoe hoger in de goddelijke pikorde dan Boeddha?
Even googelen, en direct m'n fout herstellen: er heeft nooit een God bestaan die Hindoe heet(te):
Hindoeïsme is een van de oudste levende godsdiensten ter wereld. Het is het geloof van mensen die Hindoes heten, en die vooral in India wonen, waar het hindoeïsme begonnen is. De godsdienst speelt een belangrijke rol in het keven van de Hindoes. Ze heeft te maken met de manier waarop de mensen daar leven, met wat ze eten en hoe ze tegen de wereld aankijken. Eigenlijk noemen de Hindoes hun godsdienst niet hindoeïsme. Dat woord is bedacht door westerse geleerden in de negentiende eeuw. Hindoes noemen hun geloof ‘sanatana dharma’ dat betekent eeuwige leer of eeuwige wet. Hindoeïsme is een levendig, kleurrijk en soepel geloof, dat op verschillende manieren kan worden vorm gegeven.
Lees hier.
Hoe het ook zij, het zou mooi zijn als alle goden een keer zouden gaan fuseren en er een keer een algemeen geaccepteerde God zou komen. Of dat ze om de vier jaar verkiezingen uit gaan schrijven en dat de winnaar zich vier jaar lang de echte God zou mogen noemen. Het zou het nodige bloedvergieten binnen godsdienstoorlogen kunnen voorkomen. Als goden zou je toch een goed voorbeeld aan de mensen moeten geven?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten