zondag 16 oktober 2011

EEN MOOIE DAG OM PAARD TE RIJDEN

Het kon wel eens een mooie herfstvakantie worden, althans qua weer, mocht het de hele week zo blijven als vandaag dan zit dat wel snor. Om even bij 'snor zitten' te blijven, er zit iets mannelijks in deze uitdrukking voor mijn gevoel. Ik kom erop bij het zien van deze foto, een kwartier geleden genomen op de grens van Beijum en het Kardingerpark. Drie vrouwen die lekker aan het paardrijden waren. Ik zal de mantra over de groenste wijk van de stad ditmaal voor me laten, beelden spreken vaak voor zichzelf. Maar hoe kan het toch dat het meestal vrouwen zijn die paardrijden? Zit dat wel snor? Via Google kom je bij allerlei theorieƫn, het zou met sexualiteit te maken hebben, de behoefte om te zorgen en met verantwoordelijkheidsgevoel. Zo maar een paar antwoorden op onderstaande site:
Paarden lenen zich toch wel voor knuffelig, verzorgend gedrag van de berijders/berijdsters. Niet helemaal een mannending daar heeft het mee te maken denk ik!
Een andere theorie:
Voetbal  en  auto’s zijn jongensdingen, paarden, poppen en ballet zijn meisjesdingen. Dit beeld zit zo vastgeroest in de maatschappij dat ook de jeugd zich (onbewust? op lichte drang vd ouders/vriendjes?) hieraan houdt.
Een uitgebreidere visie:
Een paard is een prachtig groot robuust dier, vergelijkbaar met een man. Ik heb gelezen van een theorie dat het met name om die sexuele aantrekkelijkheid gaat. Desmond Morris schrijft dat in zijn boek "De naakte aap". Vrouwen voelen zich daar veel meer aangetrokken door. Het verzorgingsaspect zoals andere antwoorders aanstippen heeft hier nauwelijks iets mee te maken. Dat geld voornamelijk voor mensen. Ik verzorg, net als veel alleenstaande mannen, met veel liefde mijn hond. Die hond is gewoon mijn vrouw en mannen verzorgen op hun manier ook graag hun vrouw.
Iemand anders vindt het zorgaspect duidelijk doorslaggevend:
Bij het berijden van een paard hoort ook het verzorgen van een paard en het verzorgen van het onderkomen van een paard. Ik heb het gevoel dat dit mannen en jongens minder aantrekt. Geƫmancipeerd of niet, verzorgen zit toch meer in de natuur van de vrouw.
Een ander zoekt het in het verschil tussen jongens en meisjes:
Omdat paardrijden vooral door meisjes gedaan wordt, zullen jongens dit niet zo snel doen. Zij willen niet met een meisjessport geassocieerd worden. Daarnaast hebben meisjes vaak een zorg-gevoel die zij willen hebben. Een paard geeft veel verantwoordelijkheid en zorgplicht. Dit is precies die zij willen hebben.
Ook is het een dier. Een groot dier. De meisjes die paardrijden (niet alle meisjes dus), hebben een bovengemiddelde liefde voor dieren.
De absolute, en voor mij op de lachspieren werkende kolderieke verklaring van iemand (vast een man):
Het is iets seksueels. Bij het verzorgen van het paard en ook zijn penis komen meisjes voor het eerst in contact met ‘manlijkheid’. Dit bereidt meisjes voor op de toekomst.

Het staat allemaal op:
http://www.goeievraag.nl/vraag/bijna-alleen-vrouwen-paard-rijden.25859#antwoorden
Het kan aan mij liggen beste lezers, maar als nuchtere Groninger denk ik: kun je ook gewoon paard rijden, zonder allerhande dieptepsychologische verklaringen te berde te brengen? Om even man en paard te noemen: wat een flauwekul al die verklaringen.

4 opmerkingen:

  1. Gek dat bij wedstrijdelementen met paarden mannen weer meer vertegenwoordigt zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @anoniem 14:05
    Ja, maar zodra de wedstrijd afgelopen is en de ruiter uit het zadel laat hij het paard weer over aan iemand die het paard verzorgt en liefkoost etc., meestal een vrouw!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @anoniem 16.12 Johan zijn vraag was "Hoe komt het toch dat het meestal vrouwen zijn die paardrijden?"

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ga eens op een gemiddelde lesdag kijken op een manege, zeker weten minstens 10 keer zoveel meisjes als jongens! En bij wedstrijden meer mannen... springen ja. En waarom? Omdat daar ook dat krachtverhaal om de hoek komt kijken. Je paard doet heel veel, maar als het op besturing aan komt, dat is hard werken hoor, en bij springen is dat net wat anders dan bij dressuur (dat wat Anky doet voor degenen die niet weten wat het is). Dressuur is ook hard werken, maar veel verfijnder, veel beheersder. Desondanks kunnen zowel mannen als vrouwen beide onderdelen prima doen. Maar kijk bij hobbyisten, daar zie je vooral vrouwen/meisjes. Reden??? Wat werd beschreven denk ik.
    Heb zelf een jaar of 4 paardgereden in mn jeugd, zat met 6 andere dames en 1 heer in een groep...

    BeantwoordenVerwijderen