donderdag 1 december 2011

GRIP OP JE DIP? DE DIPDOC BELLEN?

Deze foto's maakte ik gistermiddag in de Sporthal bij Plein Oost. Het was mooi weer buiten, geen weer om half depressief van te worden. Of helemaal. Vandaag is meer een dag dat je gemakkelijk de blues kunt krijgen. Of in een depressie kunt schieten. Nou ja, dat schijnt geen goede term te zijn in dit verband. Een depressie is iets langdurigs. Ik heb er gelukkig geen ervaring mee, maar het moet een hel zijn. Op menselijk leed zijn ware industriën gebouwd, wat bijvoorbeeld te denken van uitvaartbedrijven? Wat een geld gaat daar in rond. Als ze je in deze branche in emotionele tijden een poot uit kunnen trekken, bijvoorbeeld terwijl je geliefde net in een kist wordt gelegd, zullen ze het niet laten. Ondergetekende denkt niet dat de voorgaande zin alleen gebaseerd is op de diepgewortelde Groninger achterdocht die in hem huist. Er zijn verhalen te over van mensen die zich in in emotionele tijden achteraf bij de poot genomen hebben gevoeld door lijkenpikkers uit de uitvaartbranche. Waar geld een rol speelt moet je mensen in de gaten houden.

Op het leed van de depressieve medemens is ook een gigantische industrie gebouwd. De farmaceutische industrie spint garen bij de omzet van miljoenen euro's per jaar aan verslavende antidepressivum. Ondergetekende kan derhalve op voorhand niet geloven dat de beide wervende posters die u hier gepubliceert ziet puur uit 'het goede in de mens' voortkomen. (misschien moet hij ook een keer naar de dipdoc mailen)
Misleidend trouwens, dat antidepressivum een geneesmiddel wordt worden genoemd, je kunt me niet wijs maken dat het verslavende spul mensen geneest.
Er wordt handig op de digitale vaardigheid van jongeren ingespeeld. Ben je depri, mail dan met de Dipdoc, of volg een online cursus Grip op je Dip. Beste lezers, het is toch om depressief van te worden. Op de Grip op je Dip site staan verenigingen of clubs die een Zorgmarkettingprijs hebben gewonnen. Er staat ook een tip op over hoe met je dip om te gaan: Ga wat leuks doen.

Dan de Dipdoc. Op de site staat te lezen dat de Dipdocs bestaan uit hulpverleners die werken bij een bekende psychiatrische organisatie die in de provincie Groningen en in Zuidlaren vestigingen heeft. Depressieve jongeren die gratis worden geholpen door betaalde krachten binnen een organisatie die gebukt gaat onder het juk van bezuinigingen? Ja, het is Sinterklaasperiode. En de bewuste psychiatrische instelling, die zich zoals al dit soort instellingen in allerlei bochten lijkt te wringen door de tucht van de marktwerking, deelt gratis opbeurende kadootjes uit aan depressieve jongeren. Hoe schijnheilig wil je het hebben? M'n Groningse gevoel zegt: je word hier verneukt waar je bij staat. Schijnheiligheid in het kwadraat. Op de Dipdoc-site staan ook reacties van Jongeren over hun verwachtingen, wat ze eraan gehad hebben en hun tips. Allemaal en alleen maar lovende reacties. De dipdocs worden de lucht in geprezen. Niet één jongere die gereageerd heeft met: 'Rot toch op met die schijnheilige praatjes en tips. Het helpt me geen moer, je kunt me de boom in, ik weiger nog verder om het psychiatrische moeras door jullie te worden ingetrokken. Ik heb geen zin in die gesprekjes en pillen van jullie, want ik heb geen zin om nog depressiever en suffer te worden. En tips om te gaan sporten en niet te gaan piekeren kan ik zelf ook wel bedenken.'

De tenenkrommende Dipdoc aanpak biedt m.i. wel één goede kans voor de jongere om uit z'n of haar depresssie of dip te komen. Woede is namelijk een uitstekend tegengif tegen deze verschrikkelijke geestestoestand. Knal die Depressiedocs uit je leven, scheldt ze de huid vol, en gebruik de energie van je woede over zoveel schijnheiligheid om weer grip op je leven te krijgen. Aldus deze échte gratis Dipdoc, ondergetekende.
Gelukkig zijn er over dit onderwerp ook sites te vinden die niet worden gefinancierd door de farmaceutische industrie. (de posters die u ziet zijn ook vast niet vanuit filantropische motieven gefabriceerd) De kritische lezer mag best denken dat de Grip op je Dip-aanpak en Dipdoc-digitale contacten en cursussen niet direct over het aansmeren van medicatie gaan, maar ondergetekende is er van overtuigd dat dit wel de -financiële- agenda achter dit soort initiatieven is. Of anders gaat het wel om zieltjes -cliënten- binnenhalen die geld opleveren. Marktwerking in de zorg, weet u wel? Professionele en betaalde hulpverleners hoeven je niet te vertellen dat het opbeurend is om te gaan sporten, dat het beter is om in de natuur te gaan wandelen, een goed gesprek met iemand die je vertrouwd te gaan voeren, en dat je beter je piekergedachten kunt gaan omzetten in positieve gedachten. Dat kan iedereen met een beetje boerenverstand je vertellen. En, omdat de jeugd toch zo gemakkelijk de digitale snelweg op weet te gaan, internet staat vol met dat soort handige tips om uit een dip te komen. Mijn tip in geval van een dip: Hou de grijpgrage handen van de Dippende docs op een afstand. De tips om uit je dips te komen kun je zelf wel bedenken. En laat je niet te gemakkelijk in de val lokken door 'deskundigen' die je verslavende medicijnen willen voorschrijven! (tenzij je echt geen andere uitweg meer ziet). Er bestaan ook sites die niet vanuit de farmaceutische industrie of vanuit instellingen die zich in het kader van de martwerking op de kaart willen zetten worden aangestuurd. En waar geen hulpgrage (gratis) betaalde hulpverleners iets mee te maken hebben.
Van Scholieren.com zijn onderstaande citaten gekopieerd en geplakt:
De psychiaters lijken antidepressiva voor te schrijven om hun eigen werk te verminderen, want zolang cliënten in de waan leven dat al hun problemen door één enkel pilletje worden opgelost, zullen ze minder gauw de hulp van hun arts inschakelen. Hierdoor wordt de werkdruk van de psychiater verlaagd. Ook kan hij zich dan veel beter op andere dingen concentreren, zoals zijn eigen persoonlijke leven. Maar zijn cliënten worden hier niet beter van.
Medicijnen onderdrukken namelijk de symptomen van een depressie en lossen niet de onderliggende problemen op.
Daarnaast kunnen medicijnen verslavend zijn. Niet zozeer lichamelijk, maar eerder geestelijk. Een cliënt zal weer last krijgen van bijvoorbeeld neerslachtigheid, somberheid, lusteloosheid, slapeloosheid en emotionele instabiliteit zodra er gestopt wordt met het gebruik van antidepressiva. Dat zorgt ervoor dat de cliënt gaat geloven dat hij niet meer zonder medicijnen kan. Daarom zal ook hij sneller voor medicijnen kiezen dan voor het oplossen van zijn geestelijke problemen.
Een ander zwak tegenargument is dat de cliënten hoop krijgen van het slikken van antidepressiva. Ze zouden weer gaan geloven in een goede afloop en vertrouwen op hun genezing. Dit is alleen het geval op korte termijn. Na verloop van tijd zullen de cliënten beseffen dat medicijnen niet helemaal effectief zijn en zullen de hoop weer verliezen.
 Overigens kunnen cliënten ook zichzelf helpen en hoeven ze niet meteen naar medicijnen te grijpen, want daarmee wordt niet alles opgelost.
Ben je jong en heb je last van een dip of depressie? Tracht dan voor zoveel mogelijk uit de mallemolen en zuigende werking van hulpverlenende psychiatrische instanties te blijven. Die hebben in tijden van marktwerking in de zorg het eigenbelang het hoogst in het vaandel staan. Ga bijvoorbeeld hardlopen. Dat kost niks. Op Renvoorjegeluk.nl staat dit: Uit wereldwijde onderzoeken blijkt dat runningtherapie een positieve invloed heeft op: •een depressie of sombere gevoelens
•herstel van een burn-out
•het ontwikkelen en vasthouden van een gezonde levensstijl
•het verminderen van overgewicht
•lichamelijke klachten waarvoor geen duidelijk aanwijsbaar lichamelijk probleem te vinden is (psychosomatische klachten)
•het leren omgaan met je agressie
•het verbeteren van een slechte lichamelijke conditie
•het verminderen van angstklachten of paniekaanvallen
•terugvalpreventie voor een depressie of burn-out
Via dezelfde link komt je ook op aantoonbare verkwikkende en opbeurende effecten door runningtherapy. Mocht je er verder nog niet uitkomen, dan verder geen geflip in je dip.Neem vrijblijvend contact op voor gratis advies en een goed gesprek via Beijumnieuws@online.nl

4 opmerkingen:

  1. Zit wat in maar je kunt niet alles over 1 kam scheren.
    en beste borrel wil ook wel ens helpen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er gebeuren vast ook goededingen in die ziekenhuizen.Maar ben met je eens, tegenwoordig word er veels en veels te snel medicatie voorgeschreven. Niet alleendaar maar ook bij huisartsen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bianca (Hiddemaheerd)01 december, 2011 16:51

    St Jans Kruid nemen. Heb ik ook jaren gedaan. Geen bijwerkingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leven is streven en sneven. Wen d'r maar aan.

    Maar Johan, een fraai stukje, Amen.

    Ik blijf altijd benieuwd naar de pscyhiatrische definitie van een 'normaal' mens. Al dertig jaar. Gelukkig zal dat beroep wel uitsterven als de kennis (van hersenen) toeneemt. Maar dan ook nog, pillen zullen blijven komen, zeker als de economie in een dip zit.

    BeantwoordenVerwijderen