Links op de foto ziet u een kerstboom die ondergetekende een week geleden in Zuidwolde heeft aangeschaft. Nadat de boom door de mangel was gehaald (hoe heet zoiets?) kreeg ie een soort van netje om zich heen zodat het ding keurig achter in de auto naar huis kon worden vervoerd. Wat zijn die kerstbomen trouwens de afgelopen twee jaar duur geworden, in 2009 nog zeventien euro vijftig, nu dertig euro. Maar goed, hoezo economische crisis, betalen, achterin de kofferbak en driving home for christmas.
En daar staat ie dan al weer een week, behangen met lichtjes, frutseltjes en tierelantijntjes. Waarom toch een boom met kerst? Op Wiki/Kerstmis staat o.a. dat de kerstboomballen symbool staan voor de verboden vruchten waar Adam en Eva ooit van (zouden) hebben gegeten:
De kerstboom (een spar, en geen dennenboom) gaat terug op een vruchtbaarheidssymbool. Over de ouderdom van het gebruik als kerstboom lopen de bronnen zeer uiteen. Waarschijnlijk hadden reeds de Germanen voor de kerstening rond de tijd van winterzonnewende (het joelfeest of Yule) een altijd groene boom in huis of op het erf. Vanwege deze heidense wortels heeft de Rooms-katholieke Kerk de boom lange tijd geweerd uit het christendom.
Luther verklaarde begin zestiende eeuw de kerstboom tot symbool van de geboorte van Jezus. Eerst stond de boom alleen nog in de kerken; eind 19e eeuw haalde men hem, allereerst in protestantse landen, alsnog de huiskamer binnen.
De kerstboom herinnert de christen volgens Luther aan de boom in het paradijs; de kerstboomballen aan de vruchten waarvan Adam en Eva aten. De piek in de boom staat voor de ster die de Wijzen de weg wees naar de geboorteplaats van Jezus; soms wordt de piek daarom door een ster vervangen.
Ondergetekende is niet zo van de kerstkaartjederij. Maar toch net even een foto van de boom gemaakt (kerstavond) en via een fotobewerkingsprogramma er een tekstje midden in gezet. Het resultaat ziet u onder.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten