dinsdag 7 februari 2012

ZONNEPANELEN IN DE WINTERZON

Stralend winterweer beleven we. Kijk op dit moment, tegen half negen 's ochtends, maar eens naar buiten. Wat komt de zon schitterend op. Maar goed, wat vriest het ook ouderwets. Ik vroeg me gistermiddag bij het maken van deze foto af of zonnepanelen ook werken als het tien graden vriest, de zonnekracht is op het ogenblik immers beduidend minder dan in bijvoorbeeld juli. Ik had ergens opgevangen dat het niet uitmaakt hoe sterk de zon is. Zonlicht is zonlicht. Op de foto ziet u een partijtje panelen (negen stuks) op een dak van een woning in de Froukemaheerd. Het vroor en de zon scheen. Toch maar eens te raad gaan bij vriend Google.
Veel mensen denken dat een zonnepaneel bij hoge temperaturen beter presteert. Het omgekeerde is echter waar. Omdat de geleidbaarheid van halfgeleiders bij toenemende temperatuur toeneemt (de elektronen worden mobieler), wordt het makkelijker voor elektronen om gaten elders in het materiaal weer op te vullen. Omdat dit de elektrische balans in de cel verbetert, valt het elektrische veld bij de grenslaag weg, waardoor de lading niet meer goed gescheiden kan blijven. Het resultaat is een dalende spanning tussen de twee lagen. Dit effect wordt in onderstaande figuur geïllustreerd. Zonnepanelen/info.
Het moet toch niet gekker worden, functioneren de panelen beter als het buiten vriest? Het schijnt zo te zijn.
De opbrengst van zonnepanelen (in wattpiek) is bepaald bij een temperatuur van 25°C. Op een warme zomerdag kan een zonnepaneel echter gerust 65 graden heet worden; een temperatuur waarbij u zo’n 20% opbrengst inlevert (ruwweg 0,5% per graad celcius boven de 25°C). Het is dus van belang zonnepanelen zo koel mogelijk te houden.
Maar leveren ze in de winter dan meer stroom op? Nee, natuurlijk niet, het aantal uren zonlicht is beduidend korter in de wintermaanden:
Werken zonnepanelen ook in de winter? Het systeem werkt op zonlicht. Hoe meer licht, hoe meer opbrengst. Bij bewolkt weer is de opbrengst lager en bij regen nog iets minder. Zonnemarkt.nl.
In de zomer is het langer licht en meestal zonniger, dus leveren de panelen zomers meer op. 's Winter leveren de panelen ook op, echter korter en is de kans op volle zon minder groot. Toch helpen deze beetjes in de winter en met bewolkt weer mee: het levert zo'n 25% van de totale jaarlijkse opbrengst op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten