Bovenstaande (gedeelte van een) brief, die onlangs vanuit de gemeente Groningen naar eigenaren van honden is gestuurd, kwam via de mail binnen met de vraag of er aandacht aan kan worden besteed. De inhoud mag zo langzamerhand bekend worden geacht, diverse media hebben er immers al over bericht: Vanaf morgen moeten hondenbezitters in Groningen de drollen van hun viervoeters opruimen. Ik weet niet hoe het de lezer vergaat, maar mij (geen hondenbezitter) komen praktisch alleen maar verhalen vol weerstand en 'ik vertik het' ten gehore. Zo ken ik enkele Beijumers die al maanden met hetzelfde opruimzakje rondlopen terwijl ze met hun hond(en) buiten lopen. Die kunnen ze dan tijdens een controle laten zien. "Maar je denkt toch niet echt dat ik de keutels van m'n hond op ga ruimen? Waar betaal ik dan hondenbelasting voor?" Van één Beijumer weet ik dat hij vanuit een auto, die op het fietspad van Beijum naar de Klimtoren achter de bosjes stond opgesteld, door een controleur is bespied. Het kwam zelfs tot een woordenwisseling. "Waar bemoei jij je tegen aan. En mag jij hier wel met je auto het fietspad oprijden? Aldus de in z'n wiek geschoten Beijumer.
Op diverse plekken in de wijk zijn de opschriften op paaltjes verwijderd. En er zijn redelijk wat Beijumers die met een symbolisch zakje mét de hond buiten wandelen maar er niet over peinzen om de uitwerpselen van het beestje in dat zelfde zakje te stoppen.
Onlangs las ik in de krant dat er niet meer op goed functionerend fietslicht in het donker gecontroleerd zal worden, de politie moest zich aan belangrijkere zaken wijden.
Over een paar maanden is het vanaf een uur of vijf, zes 's middags donker. Nee, ik zit ook niet te wachten op verse hondenstront onder m'n schoenen. Maar het is volstrekt onuitvoerbaar om dit beleid consequent te handhaven. Nogmaals, ruim alsjeblieft die rollen op. Maar daar zal weinig van terecht komen, als ik de hondenbezitters die ik spreek moet geloven. Zonder handhaving is dit nieuwe hondenbeleid symboolpolitiek van de bovenste plank.
Heel snugger dat ze dit vlak voor de vakantie invoeren, geen mens die zich er druk om maakt nu. Ik ook niet. En m'n hond vooral niet, die gaat morgen lekker een poepie leggen die blijft liggen
BeantwoordenVerwijderenHéél héél vroegah, ergens in de vorige eeuw, hadden wij thuis twee honden. Twee goed opgevoede vriendelijke honden. Ze liepen altijd los, gingen niet van de stoep af en poepten altijd in de bosjes. Een hond gaat namelijk het liefst niet in het zicht zitten poepen. Helaas moeten ze wel, als ze aangelijnd zijn.
BeantwoordenVerwijderenAangelijnde honden willen ook eerder gaan vechten of ander agressief gedrag vertonen, dan honden die los lopen.
Wat een mooie tijd was dat, ik zou nu geloof ik niet eens meer een hond willen hebben, nu dat plezier zo vergald wordt. Zoals altijd lijden de goeden weer onder de slechten, ik heb het momenteel wel te doen met de hondenbezitters die van goede wil zijn.
De échte hondenliefhebber ruimt de poep op omdattie héél erg begaan is met een schone leefomgeving. En niet omdat het van de gemeente moet. Toch?
BeantwoordenVerwijderen(rené)
Lekker laten schijten en als de gemeente het niet aan staat dan maar hun perseneel er opaf sturen en op ruimen daar betaal ik belasting voor
BeantwoordenVerwijderenNee HOND je betaald om je hond op de uitlaat plekken uit te laten en je hond niet overal te laten schijten en tevens vind de gemeente het niet ergelijk het is overlast nr. 1 waar de meeste mensen zich aan ergeren.
BeantwoordenVerwijderenIk betaal belasting zodat de gemeente jou kan aanspreken om je hond op te voeden. En op de uitlaat plaatsen mag je het van mij laten liggen.
Overal in de stad is het sinds 1 juli verplicht om hondenpoep op te ruimen. Dit geldt nu ook voor straatgoten en op de grond rond bomen en in perkjes.
BeantwoordenVerwijderenOmdat hondenpoep nu overal moet worden opgeruimd hebben oude hondenuitlaatgebieden geen functie meer.
Hiervoor gelden nu dezelfde regels als overal in de stad: de hond is aangelijnd en hondenpoep moet worden opgeruimd. Er blijven wel losloopgebieden en er komen op proef nog twee langere loslooproutes in de stad.
Maar ook hier moeten de hondenbezitters de poep afvoeren in een zakje. Bij de losloopgebieden zijn afvalbakken geplaatst. Een overzicht van de losloopgebieden in de stad is te vinden op de groningen.nl/hond.
Het hondenbeleid moet eraan bijdragen dat iedereen op een prettige manier gebruik kan maken van de openbare ruimte en het groen.
OOGTV.
Jep, sorry hoor, wij hebben zelf ook een hond (gelukkig een hele kleine, lees: kleine drollen) en ik ruim de poep altijd op. Waarom zou een ander last moeten hebben van mijn behoefte aan een hond? Bah, poep, echt vies...
BeantwoordenVerwijderen"De opbrengst van de hondenbelasting vloeit naar de algemene middelen en hoeft door de Gemeente dus niet te worden gebruikt voor het bestrijden of opruimen van hondenpoep. Sterker nog: de Gemeente kan naast het heffen van hondenbelasting óók de plicht opleggen dat burgers zèlf de poep van hun hond opruimen" *Bron Wiki* Dus waarom betaal ik dan Hondenbelasting? En hoe moet ik de poep van mijn hond tussen gras wat een halve meter hoog staat er tussen uit vissen Ik laat mijn hond uit tussen de wibenaheerd en de froukemaheerd *het pad langs het water* Vragen vragen vragen
BeantwoordenVerwijderenAls de gemeente al het groen beter zou bijhouden, dan zou ik het hooguit overwegen. Maar ze denken toch niet dat ik in het hoge, niet gemaaide gras/onkruid ga zoeken naar de keutel die mijn hond zojuist heeft gelegd? Mensen die hun honden midden op de paden hun behoefte laten doen, ja, die moeten ze hard aanpakken (ik kan niet met de kinderwagen aan de wandel, zonder met poep besmeerde banden terug te komen). En daarbij, poep opruimen? Prima! Maar dan ook de hondenbelasting aflassen, want waar betaal ik dat in godsnaam voor! (en dan heb ik het nog niet eens over paarden en kattenschijt gehad)
BeantwoordenVerwijderenEven over de kattenbelasting die er niet is. Ik moet wel zeggen, daar heeft de gemeente grondig over nagedacht en een zeer onderbouwde mening is daar het gevolg van :
BeantwoordenVerwijderen4. Waarom geen kattenbelasting?
De Gemeentewet geeft een opsomming van de belastingen die een gemeente mag innen. Andere belastingen dan deze mag een gemeente niet innen. Tot het rijtje belastingen dat een gemeente mag innen behoort wel de hondenbelasting en geen belasting op katten.
Tjonge jonge !
Je kunt je hond ook een luier omdoen. En door rood rijden omdat je wegenbelasting betaalt.
BeantwoordenVerwijderen(rené)