Op deze prille en half herfstige laatste maandag van juni 2012 viel m'n oog op het tafereeltje dat u op de foto ziet. Binnen zag ik een kaars en daarvoor een rood apparaat met kruisjes erop. Er staat 'salt' onder op geschreven, en bij groter klikken van de foto twijfel ik of ik er een zoutstel dan wel een geslachtsorgaan in moet herkennen. Buiten staat een bankje waar de bewoner lekker op kan zitten om naar het verkeer op de Emingaheerd te kijken. Waarschijnlijk woont er een roker die z'n sigarettenas niet op z'n gazon wil laten vallen, te zien aan de asbak, denk ik dat dat het is, op het driehoekige platje. Maar ja, meest in het oog springend is het Boeddhabeeldje op hetzelfde platje. Als u goed kijkt ziet u dat het een lachende Boeddha is. Hij vermaakt zich kostelijk.
De lachende boeddha is in veel landen in Zuidoost Azië in tempels te vinden. Maar ook bij mensen thuis of op straat. Ook hier in Nederland kopen mensen vaak een lachende boeddha omdat hij zo leuk en gezellig aandoet. Maar de lachende Boeddha is veel meer dan dat. Hij is de toekomstige Boeddha als het boeddhisme van tegenwoordig zal zijn verdwenen. Lees hier.
Ondergetekende is geen Boeddhist maar het lijkt hem wel opbeurend en gezellig: in elke heerd een paar lachende Boeddha's. Verbeeldde hij het zich trouwens, of zat de Boeddha hem een beetje uit te lachen? Nee, bij nader inzien toch niet, het komt over als vriendelijk en begrijpend lachen. Een lach waarin het herkennen van de menselijke zotheid verborgen ligt. Als je de blauw gedrukte tekst moet geloven, is de lachende Boeddha dé Boeddha van de toekomst. Is niet verkeerd als er naast al die ernstige wereldreligies er een zal komen waarin de ernst en zwaarwichtigheid het zullen afleggen tegen humor en relativering.
Wat moet je er verder van zeggen? Koop een lachende Boeddha. Zet hem op Plein Oost, bij de Innersdijk-schutting, in de Wegwijzer en op al die plekken waar wel wat meer luchtigheid mag heersen. Bij u thuis of in de tuin kan natuurlijk ook. Uw blogger zal ook een aan gaan schaffen, want het ergert hem op deze maandagochtend dat de tekst zomaar in een ander lettertype overging.
Een prettige week toegewenst. En laat het niet na om te lachen over absurditeiten die u hierin tegen komt.
En dan heb ik weer geleerd dat je een Boeddha niet voor jezelf mag kopen... je moet 'm dus krijgen!
BeantwoordenVerwijderenJa, dat zou ik dus ook zeggen ;) Een Boeddha werkt alleen als je hem krijgt.
BeantwoordenVerwijderenLeuk , dat oog voor detail .
BeantwoordenVerwijderenDe Boeddhisten zeggen : "Als het werkt is het goed ".
Doe dus gewoon wat goed voelt en daar hoef je echt geen boeddha voor aan te schaffen .
De boeddha van tegenwoordig heeft een erg hoog Blokker gehalte .
Hou het simpel en kijk eens naar de mensen om je heen .
De Dalai Lama lacht zich nog altijd een kriek .
@anoniem 11.59 Je hebt helemaal gelijk. Het gaat om het hart en niet om de Boeddha.
BeantwoordenVerwijderenGelukkig zijn er ook winkels die gewoon hand gemaakte Boeddha's uit het land zelf importeren. Waarmee je mensen aldaar ook een lach bezorgt door het kopen ervan.
Maar wat denk je van Blokker die lachen ook omdat mensen met een hype meegaan.
Eigenlijk maakt het dus allemaal niets uit waar hij wegkomt. Je hebt altijd iemand in zijn hart blij gemaakt. :-)
Wat een kul dat je zoon beeld moet krijgen en niet mag kopen. De Boeddha zou daar vast om gan lachen
BeantwoordenVerwijderenAch, een tijdje terug had iedereen ganzen op de vensterbank en nu zie je overal Boeddhabeelden. What's next?
BeantwoordenVerwijderenDat rode apparaat, met die kruisjes d'rop... Als je díe nou-es meeneemt naar de Wegwijzer...
BeantwoordenVerwijderen(rené)
De drie kruizen is het symbool van Amsterdam.
BeantwoordenVerwijderen@anoniem: klik groter en kijk goed. Die drie kruisjes staan ook ergens anders voor.
BeantwoordenVerwijderen(rené)