zondag 1 juli 2012

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (117)


Afgelopen dinsdag kleurde vooral de tuin van De Wiershoeck prachtig rood van de bloeiende klaprozen en papavers.
Papavers zijn er in veel soorten en maten. De belangrijkste voorwaarde om een rijke bloei van papaver te krijgen is volle zon. Klaprozen zijn ook papavers. De inheemse soorten komen voor langs wegbermen en randen van akkers. (Alle klaprozen zijn papavers, maar niet alle papavers zijn klaprozen.) Papaver is een geslacht van bloeiende planten. Een bekende soort is de slaapbol, waaruit opium gewonnen wordt. Deze soort wordt ook als sierplant gebruikt. Het geslacht Papaver kent wereldwijd ongeveer zestig soorten. De papaver die in Nederland groeit, komt vooral voor op droge zanderige grond die kort geleden omgewoeld is, zoals op spoordijken of op opgespoten zandvlaktes. 

De zaden van de klaproos behouden onder de grond erg lang hun kiemkracht en ontkiemen als ze, soms na jaren, weer aan de oppervlakte komen. De klaproos is dan ook een echte pioniersplant.
Klaprozen zijn vooral in het Verenigd Koninkrijk en andere landen van het Gemenebest van Naties het symbool van de Eerste Wereldoorlog omdat ze op de slagvelden in Vlaanderen uitbundig bloeiden. 

Op de door de loopgraven en door bommen omgesmeten en verstoorde grond, kon het zaad van de 
klaproos dat al jaren in de grond lag te wachten tot het boven werd gewoeld, perfect gedijen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het strijdperk na enige tijd veranderde in een rode klaprozengloed
De zaden van de klaproos worden vaak gebruikt in bepaalde (voornamelijk zoete) gerechten zoals de traditionele Poolse Makowiec-cake. Het zaad van de slaapbol wordt onder de naam maanzaad op broodjes gebruikt. Het sap van de klaproos werd vroeger gebruikt om Edammer kaas mee te kleuren.

Vroeger kon men klaprozen massaal aantreffen langs korenvelden, vaak in gezelschap van o.a. korenbloemen. Tegenwoordig worden de akkers voor de klaprozen te zwaar bemest en is er ook veel meer onkruidbestrijding ten gunste van de landbouwgewassen. Zelden tref je dan ook nog een graanakker vol roodbloeiende klaprozen aan. Onze inheemse kleine papaverachtige bloeit vanaf mei tot augustus.
(info: Wikipedia, tuinadvies.be en neerlandstuin.nl)

Foto + tekst: Luit Staghouwer

1 opmerking: