Bovenstaande foto maakte ik onlangs op basisschool De Heerdstee. Ja, het is een hot item op het ogenblik. Geweld. Een grensrechter doodgeslagen, suïcide van schoolgaande kinderen n.a.v. treiterijen, een schietpartij op een school in de VS, etc. Wat een ellende in de wereld, Ver weg, zoals in Syrië en gisteren op de school in de VS, maar ook dicht bij huis. Pesten is ook een vorm van geweld, een op de tien kinderen is regelmatig het mikpunt van pesters. Het lullige mensenspel van (on)macht en over anderen willen heersen, het zondebokmechanisme, denken dat je groot en sterk bent als je een ander kleineert en vernedert, zit er al op jonge leeftijd in. In de tachtiger jaren ging er een mooie en doeltreffende spreuk rond: geweld eindigt waar liefde begint. Veel mensen droegen destijds een button met de bewuste tekst op trui of jas. Vijfentwintig jaar later mag je gerust concluderen dat de buttons niks hebben uitgehaald. Zoals bovenstaande tekening waarschijnlijk ook geen soelaas zal bieden. Evenmin als het lieveheersbeestje dat u linksonder getekend ziet. Negatief gesteld? Nee, uw blogger is een optimist en hij denkt dat het ooit goed zal komen met de aarde en haar bewoners. Of dat door tekeningen, buttons, Postbus51 spotjes, protocollen of lieveheersbeestjes zal worden bewerkstelligd, is maar de vraag.
Maar het is een serieus probleem. Voor sommigen individueel, maar ook maatschappelijk gezien:
Pesten is een vorm van agressie waarbij één of meer personen proberen een andere persoon schade toe te brengen. Dat kan door te schoppen of te slaan, maar ook door buiten te sluiten, te schelden of uit te lachen. Belangrijk is dat bij pesten de macht ongelijk is verdeeld en dat het stelselmatig gebeurt. Het is iets anders dan plagen, wat vrienden onderling ook wel doen en wat meer incidenteel gebeurt.” Het is belangrijk dat er meer stappen worden ondernomen tegen pesten, zo stelt de internationale groep van wetenschappers. “Slachtoffers van pesten ondervinden er schade van, soms voor de rest van hun leven. Pesten heeft gevolgen voor de gezondheid en voor de verdere ontwikkeling van alle betrokkenen. Zeer zeker ook voor de daders van pesten. En voor onze samenleving als geheel. Het leidt tot kosten op het terrein van gezondheid, welzijn en justitie en tot een vermindering van arbeidsproductiviteit.” Kennislink.
Geen enkele reactie ?
BeantwoordenVerwijderenZijn we nou zo onverschillig of laten we het maar zo ?
Een moeder die regelmatig op deze site te zien is heeft kinderen die gepest zijn en het zal hun leven voorgoed beinvloeden .
Laten we het maar zo ?
Nee , altijd maar weer alert zijn werkt en opkomen voor je kind .
De leerkrachten hebben het blijkbaar te druk met andere zaken .
En de ouders met zich zelf .
Beste anoniem, ik ben met een pestdossier bezig over basisscholen in Beijum, wil je svp reageren op : souza27@zonnet.nl, ik heb interessant nieuws.
BeantwoordenVerwijderenBeste anoniem, ik heb interessant nieuws voor je, wil je svp reageren op souza27@zonnet.nl
BeantwoordenVerwijderen