(Later gepland ivm sneeuw-items) Afgelopen maandag, 14 januari, vond in het kader van Natuur en Duurzaamheids-educatie een lerarenbijeenkomst plaats in de Boerderijum. Uit een eerder verstuurd persbericht: Vierkantemetertuin biedt leerlingen natuurervaring en plezier
Het
Centrum voor Natuur en Duurzaamheideducatie (NDE) en het Groningse filiaal van
‘tuin-dier-en-groenwinkel’ Welkoop bieden alle basisscholen in Groningen op 14
januari een vierkantemetertuin aan voor de helft van de winkelwaarde. Zo hopen
ze het natuuronderwijs op school een stimulans te geven.
NDE houdt vier keer per jaar een goedbezochte inspiratiebijeenkomst voor
leerkrachten in het basisonderwijs. Het thema voor de bijeenkomst op 14 januari
is de vierkantemetertuin. Groningse leerkrachten kunnen
dan zien hoe ze de tuin kunnen gebruiken op school. De vierkantemetertuin
vervangt niet het traditionele en meer intensieve schooltuinieren, dat NDE
aanbiedt op vier kinderwerktuinen in de stad, maar kan onder meer gebruikt
worden als experimenteertuin of thematuin. Op het schoolplein, de stoep of het
dak!
Jothea Brouwer van Natuur en Duurzaamheidseducatie Groningen stuurde de foto's en schreef erbij: Op de netwerkbijeenkomst werden vier workshops aangeboden: leerkrachten konden ervaren hoe de vierkantemetertuin op school kan worden ingezet, ze doken in de 'bonenhoek' waar van alles te ontdekken viel (hoe zien bonen er van binnen uit, hoe smaken en voelen verschillende bonen, hoeontkiemen bonen, hoe kun je er een poppetje van maken, etc.), ze konden zien hoe je in de klas groenten en kruiden kunt kweken, en last but nog least gingen ze verven met groentenat en zetmeel.
Scholen kunnen die vierkantemetertuin via NDE bij de Welkoop bestellen tegen inkoopsprijs. Ze kregen de lesbrief 'kweken in de klas' mee naar huis en een folder over de vierkantemetertuin.
Het tuinieren in de vierkantemeterbak vereist geen groene vingers of speciale talenten. Leerlingen kunnen er in groepjes werken en samen het groeiproces volgen. De oogst kan gedeeld, geproefd of zelfs verkocht worden. Kinderen kunnen zich verwonderen over kleine diertjes, bodemleven, zaaien en kiemen, de invloed van het weer, de seizoenen, etc. Daarnaast is tuinieren goed voor zaken als psychomotorische vaardigheden, zelfwerkzaamheid en verantwoordelijkheid, en – last but not least – het plezier van ‘buiten bezig zijn’.
Wat een fantastisch initiatief !
BeantwoordenVerwijderen