dinsdag 8 januari 2013

UIT DE OUDE DOOS (143)

Ger van Dam, medewerker Natuur en Duurzaamheidseducatie op het Schooltuincomplex, stuurde bovenstaande foto op. Boven in beeld ziet u de Jaltadaheerd vanuit de lucht bekeken. De open plek? Daar staat nu 't Trefpunt. Daaronder de Wiershoeck- en Schooltuinen. Maar goed, wat schrijft de inzender zelf bij de foto?
Hierbij een foto wellicht aardig voor je nieuwssite om eens te plaatsen in de rubriek Oude Doos.
Het is een dia vermoedelijk uit 1993, dus 20 jaar geleden. (het jaar ervoor was het oude activiteitencentrum afgebrand)
Veel dingen die op deze luchtfoto van de schooltuinen en de Wiershoeck te zien zijn, zijn inmiddels achterhaald:

- het oude activiteitencentrum was net opgebrand, en deze plek is nu kaal, later wordt hier het Trefpunt gebouwd
- de schuur van de oude boerderij wijkpost staat er nog op
- de dependances van de Dom Helder Camara zijn er nog
- de tuinen van Wiershoeck en schooltuinen zijn heel anders ingericht 
- op de schooltuinen is nog geen leslokaal

Kortom een zoekplaatje voor een ieder.
Mocht je de foto interessant genoeg vinden, graag wel met vermelding van de maker dit is Harry Holsteijn, de dia is door Marlies Ulenbelt gedigitaliseerd.

Update 9/1; 12.30 uur. Lezer reageert:
Op uw blog zag ik een luchtfoto staan van het Wiershoeck terrein en de schooltuintjes en omgeving. Ik las dat de foto rond 1993 moet zijn gemaakt. In dat jaar ben ik als vrijwilliger op de Wiershoeck begonnen te werken. Als ik de foto goed bekijk moet het ergens in de winter zijn geweest dat het vliegtuigje is overgevlogen. In die tijd liet Marjan de Boer, de coordinatrice van de Wiershoeck, het hele land braak liggen en huurde ze elk voorjaar een loonwerker in die met een dikke tractor de grond omfreesde. We moesten dan ieder jaar met bamboe meetstokken en nylondraad de bedden weer uitzetten. Op dit moment is dat allang niet meer het geval. Het land bestaat nu uit graspaden in cirkels en met vaste bedden. Wat we verbouwden was eigenlijk alleen groente. Prei, kool, speciebonen, pompoenen en uien. Vooral veel uien. Daar lag de hele schuur na de oogst vol mee. We moesten ze in de winter schoon maken. Al die groente werd verkocht in de natuurvoedingswinkel van Brand. Groente wordt op dit moment alleen voor de aardigheid verbouwd. Het zijn nu vooral bloemen waar in het zomerseizoen de Wiershoeckboeketten mee worden gemaakt. In 1993 zat het winkeltje van Brand in de ruimte die nu zijn magazijn is. De rest van de schuur was een groot zwart gat. Je zag amper een hand voor ogen. Er stonden alleen een aantal oude boerenkarren en zo. Heb er een jaar of tien gewerkt. Tot 2006 of 2007 of zo. Heb de twee verbouwingen die er zijn geweest allebei meegemaakt en er aan mee gewerkt. Rond 1995 de eerste. Toen is de hele begane grond met alle ruimtes ontstaan. En rond 2000 de bovenverdiepingen tot in de nok. Die verbouwing heeft zo'n beetje 2 jaar geduurd.

Update 10/1; 10.07 uur. Ger van Dam mailde dat de foto in de zomer van 1992 is gemaakt en niet zoals gemeld in '93.

2 opmerkingen:

  1. Volgens Marjan de Boer heeft ze alles in haar eentje gedaan .
    Niemand heeft iets gedaan .
    Nog het bestuur , nog de medewerkers .
    Je moet maar durven !
    Veel succes marjan , helemaal in je eentje !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja hallo
    Ik heb samen met tig andere vrijwilligers en mensen met gesubsidieerde banen met bloed zweet en tranen dat hele terein inclusief de schuur van onder tot boven verbouwd en aangelegd. Marjan heeft inderdaad de financiering daarvoor in haar eentje geregeld en de werkzaamheden aangestuurd. Maar om te beweren dat ze dat heeft gedaan zonder enige medewerking met diegenen die ik hierboven heb omschreven dat is me op z'n zachts gezegd al te gortig. En dat is ook pertinent niet waar. Ik kan zo een lijstje met namen noemen die hun know how, ervaring en enthousiasme erin hebben gestoken om de Wiershoeck te maken tot wat het nu is.
    Een enigzins geirriteerde lezer die het verhaaltje onder de luchtfoto heeft gezet en ervaringsdeskundige op dit gebied.

    BeantwoordenVerwijderen