Ook de afgelopen maanden heb ik meerdere keren rondgekeken
op de tuinen van De Wiershoeck en de Schoolwerktuin. Dat er niet veel viel te
beleven zal niemand verbazen. Maar de laatste weken begon ik toch wel een
beetje ongeduldig te worden. Natuurlijk staat de natuur ook in de winter niet
helemaal stil. Je ziet de knoppen aan de struiken en bomen heel langzaam iets
dikker worden. In december werd al de eerste bloei van de hazelaar gemeld. Op
de Schoolwerktuin zag ik in januari de eerste kleine rode vrouwelijke
bloemetjes van de hazelaar en de langwerpige mannelijke katjes. Maar de
ontwikkeling gaat tergend langzaam.
Grote delen van de tuinen zijn geploegd, omgespit en bemest.
De grond is klaar om te worden ingezaaid of wacht op de plantjes die straks
weer kleur aan de tuinen zullen geven en insecten zullen lokken en voeden. Maar
voorlopig valt er voor hen nog niets te halen. De winter lijkt voorbij en de
lentezon zal snel aan kracht winnen. Dat voelen wij niet alleen, maar ook de
insecten. Bij ongeveer 12 graden Celsius gaan de honingbijen weer vliegen.
Tegen die tijd zullen ongetwijfeld de eerste krokussen in bloei staan en zullen
de bijen op de tuinen van De Wiershoeck, in de Schoolwerktuin en in de omgeving
op zoek gaan naar nectar en stuifmeel. Ze zullen daarbij concurrentie krijgen
van een hoop andere interessante beestjes.
Waarschijnlijk zal ook de gele kornoelje wel worden bezocht.
Het is een vroeg bloeiende struik, de bladeren verschijnen pas eind april. Na
de zomer verschijnen rode, ca. 1-2 cm. grote vruchten, die in het najaar van de
struik vallen. De vruchten zijn eetbaar, de plant wordt daarom ook wel eetbare
kornoelje genoemd. Vroeger werd er jam en gelei van gemaakt. De gele kornoelje
is winterhard tot meer dan 35 graden onder nul. De struik heeft dan ook niet
geleden onder de kou van de afgelopen weken, maar de groei van de bloemetjes
gaat wel heel erg traag. Je kunt zien dat ze in de afgelopen twee weken iets
verder zijn opengegaan, maar veel is het niet. Waarschijnlijk gaat het de
komende weken een stuk sneller.
Foto's + tekst: Luit Staghouwer
Geen opmerkingen:
Een reactie posten