zondag 17 maart 2013

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (139)


Het verschil met een week geleden was groot. Niet dat de zon afgelopen dinsdag niet scheen, maar het was de wind die het extra koud maakte. De temperatuur was laag en alle honingbijen waren schijnbaar weer “op stal”, lekker dicht tegen elkaar aan. Dit keer ook geen vlinder, hommel of wants.
Viel er dan helemaal geen insect te ontdekken op de tuinen? Toch wel, in totaal twee lieveheersbeestjes, een zonnende vlieg en op een schijf van een omgezaagde boomstam (waarvan de schors was verdwenen) zag ik een minuscuul beestje lopen. Het moet een insect zijn geweest, maar met het blote oog was niet te zien wat het was. Insecten zijn over het algemeen nogal klein, maar hoe groot zou het kleinste insect zijn? Ik heb het opgezocht. Het kleinste insect ter wereld is het parasitische vliegje Megaphragma caribea, dat slechts 0,17 mm groot is. Dit vliegje komt voor op de Guadeloupe Archipel (in de Caribische Zee). De op Borneo voorkomende wandelende tak Pharnacia kirbyi is een stuk groter, die is bijna 40 cm lang.
Maar ook een insect van nog geen twee millimeter “groot” heeft 6 poten, in dit geval ook nog vleugels en verder alles wat nodig is om te kunnen leven en zich voort te planten. Ongelooflijk, hoe passen al die essentiĆ«le onderdelen in zo’n klein beestje. Ook dicht bij huis kennen we verschillende, soms lastige insecten, die niet zo gek veel groter zijn dan de Megaphragma caribea.

Niet allen insecten, maar ook krokussen en sneeuwklokjes hadden last van de kou, ze hadden zich weer gesloten. Maar de knoppen van de gele kornoelje waren verder open dan een week geleden en de eerste bloemetjes waren open. Uit een knop komt ongeveer een dozijn bloemetjes tevoorschijn.
Schijnbaar hadden de struiken en bomen minder last van de kou van de afgelopen dagen. De bladvorming is zichtbaar iets verder en er gaan steeds meer knoppen open. Zo ook de knop op de foto. Ik heb geen idee van welke struik deze knop is. Waarschijnlijk is het blad voor een kenner straks duidelijk herkenbaar. Maar je kunt ook genieten van dit soort dingen zonder precies te weten wat het is.   

Foto+ tekst: Luit Staghouwer

1 opmerking: