maandag 22 april 2013

EVEN PROOSTEN IN EN BIJ DE SPORTHAL


(Dit bericht van afgelopen zondag lag nog op de denkbeeldige plank)
Het was een lastige keuze, welke foto hier groot te publiceren en welke een slag kleiner? Ze zijn allemaal op ware grote groter te klikken, maar de bovenste afbeelding leende zich m.i. voor een grote publicatie. Bier en een gipspoot op tafel, en een feestelijke stemming. De linker foto had ook iets, even genieten van een liter-kan bier. Of de rechter, er heerst een alcoholverbod buiten, maar sporters zijn geen hangjongeren, dus proost allemaal. Foto's zijn gisteravond (zaterdagavond) omstreeks half negen gemaakt. De sporthal op Beijum Oost was zoals gisteren reeds werd vermeld het decor van een volleybaltoernooi. Leve de lol. Ondergetekende weet niks van uitslagen  van het gespeelde toernooi af, wel dat de zweetlucht gisteravond penetrant door de hele sporthal en de kantine was te ruiken. Altijd goed om verloren lichaamsvocht weer op te vullen. Maar is het wel handig om dat met een sloot bier te doen? Daarom toch even wat stichtelijks gevonden op Alcoholinfo.

Er zijn een aantal redenen te noemen om het gebruik van alcohol tijdens of vlak na het sporten af te raden.
  • Na een grote fysieke inspanning moet je lichaam hiervan herstellen. Alcohol verhindert dit herstellingsproces.
  • Bij een fysieke inspanning wordt er melkzuur in de spieren gevormd. Melkzuur kan op den duur spierpijn veroorzaken. De afbraak van melkzuur wordt gehinderd op het moment dat er alcohol gedronken wordt. De lever geeft voorrang aan de afbraak van alcohol. Dit veroorzaakt een afname van conditie en (extra) spierpijn
  • Bij het gebruik van alcohol in combinatie met het intensief beoefenen van sport is er spraken van extra vochtverlies. Te veel vochtverlies levert een tekort op van allerlei belangrijke mineralen.
  • Voor het afbreken van alcohol heeft het lichaam extra suiker nodig. Dit kan na een fysieke inspanning een tekort opleveren.
  • Na het sporten is de maag leeg. Als je dan alcohol drinkt wordt dit extra snel in je bloed opgenomen en zijn de merkbare effecten van alcohol extra hevig.
  • Er is grotere kans op blessures (je reageert wat trager, je neemt wat meer risico's etc)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten