zondag 12 mei 2013

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (145)


Op de tuin van De Wiershoeck staat een rij hoge populieren. Deze snelgroeiende bomen uit de wilgenfamilie kunnen 40 meter hoog worden. De maximale leeftijd van de populier ligt op ongeveer tweehonderd jaar.
In een populier zitten natuurlijk allerlei beestjes, maar dat kun je bij zo’n hoge boom vanaf de grond niet zien. Ongetwijfeld zitten er in de populieren op De Wiershoeck ook populierenhaantjes. Het populierenhaantje (ook wel grote populierenhaan genoemd) leeft niet alleen op populieren, maar ook op wilgen. Op enkele tientallen meters van de hoge populieren staat een aantal jonge en op ongeveer één meter hoogte afgezaagde wilgen. Wilgen zijn bijna onuitroeibaar. Stop een wilgentak in de grond en hij loopt ongetwijfeld weer uit. Aan de afgezaagde wilgen op De Wiershoeck zijn de eerste blaadjes verschenen en tientallen wilgenhaantjes doen zich tegoed aan het jonge blad. Schijnbaar wordt de maaltijd af en toe even onderbroken voor een activiteit die de instandhouding van de soort moet garanderen.

Tussen het jonge blad zaten ook twee populierenhaantjes. In Nederland en België is het populierenhaantje een redelijk algemeen soort. De belangrijkste waardplanten zijn verschillende populierensoorten maar met name de ratelpopulier en wilgen. Ze houden van warme en wat vochtige leefgebieden. Het populierenhaantje is dan ook met name in de warme maanden mei t/m augustus actief en is te herkennen aan de meestal scharlakenrode dekschilden, de rest van het lichaam is zwart. De dekschilden kunnen ook wat bruiner of geler van kleur zijn, vooral pas uit de pop gekropen exemplaren zijn lichter. Vanwege de ronde vorm en het bolle schild lijkt deze soort op een van de lieveheersbeestjes, maar hij mist altijd de stippen en wordt iets groter tot 13 millimeter. Ook is het schild iets langwerpiger en zijn kop en borststuk duidelijker gescheiden. Er is nog een overeenkomst met lieveheersbeestjes; bij verstoring wordt een bittere en smerig ruikende vloeistof afgescheiden die vijanden zoals vogels moet verjagen.

Zowel de larve als kever leeft van de bladeren die weggeknaagd worden, en bij voorkeur de frisse jonge blaadjes. De volwassen kever overwintert om in april weer tevoorschijn te komen.

(Bron: Wikipedia)

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten