zondag 1 december 2013

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (167)

Het was dinsdag 26 november een prima dag om buiten te zijn. Het was droog, het waaide nauwelijks en de zon liet zich tot in het begin van de middag regelmatig zien. Maar met 8 graden was het niet echt warm en dus vliegen er weinig insecten.

Maar zoals altijd in de natuur zijn er uitzonderingen, wintermuggen en wintervlinders zijn dan juist wel actief. Zo ontvluchten ze namelijk het grootste deel van mogelijke parasieten en jagers. Wintermuggen kun je vooral op milde winterdagen, zelfs bij vorst in wolken zien vliegen boven een markant punt, zoals een groot lichtgekleurd voorwerp, de was aan de lijn of een plek sneeuw in de tuin.

De kleine wintervlinder vliegt van begin oktober tot half december in één generatie. Alleen de mannetjes van de kleine wintervlinder kunnen vliegen. Ze vliegen meestal pas uit na de eerste nachtvorst en vliegen hoofdzakelijk in de avondschemering bij vochtig en nevelig weer en bij een temperatuur net boven het vriespunt. Tijdens zachte winters vliegen ze soms tot half januari. Het is een nachtvlindertje van ongeveer 1.5 cm lang met weinig spectaculaire kleuren (zie foto).

De vrouwtjes hebben alleen vleugelstompjes en kruipen wat rond op takken, tot de mannetjes ze vinden en bevruchten. De mannetjes nemen de vrouwtjes tijdens de paring soms mee in de vlucht. De soort overwintert als ei op een twijg of in een bastspleet dicht bij een bladknop.

Rupsen van de kleine wintervlinder zijn te vinden van april tot juni. De jonge rupsen zijn in het voorjaar afhankelijk van de open gesprongen knoppen van de eik. Door stijging van de temperatuur bleken, op zeker moment, veel rupsen echter al uit het ei te komen voordat er blad aan de bomen was, waardoor deze rupsen stierven door gebrek aan voedsel. Andere rupsen die later uitkwamen hadden meer geluk en hebben de soort behoed voor uitsterven.

De kleine wintervlinder is één van de vlinders die verantwoordelijk is voor de "rupsenpiek" in het voorjaar, die ervoor zorgt dat zangvogels na de trek en voor hun jongen aan extra veel voedsel kunnen komen.
De rupsen kunnen in sommige jaren, door hun grote aantallen, schade veroorzaken aan eiken en vruchtbomen. Volgroeide rupsen die niet als vogelvoer aan hun eind zijn gekomen laten zich aan een zijden draad op de grond zakken, waarna ze zich in een stevige cocon verpoppen.

De kleine wintervlinder is een zeer algemene vlinder en komt in heel Nederland voor in tuinen, parken, loofbossen, boomgaarden en andere lommerrijke gebieden.

Info: vlindernet.nl, deheimanshof.nl en nioo.knaw.nl

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten