zondag 19 januari 2014

AVONDJE KOPPELDARTEN IN CAFÉ BILJART


Het was gisteravond en vannacht weer ouderwets gezellig in het Café biljart aan de Claremaheerd. Zie de foto's. Er was een avondje koppeldarten georganiseerd en daarbij werd fanatiek gestreden om prijzen. Zie desgewenst nog even de aankondiging van afgelopen donderdag. Wat is darten eigenlijk, hoe is het ontstaan en waar wordt of werd het oorspronkelijk gespeeld?
Darten is een eeuwenoud spel. Waar het precies vandaan komt is niet bekend, speculaties omtrent de sport vertellen dat de sport begonnen is in tijden dat soldaten tussen de veldslagen door ter tijdverdrijf wedstrijden hielden met het gooien van korte speren op bijvoorbeeld omgekeerde bodems van wijntonnen en later op doorgezaagde boomstamschijven. Op de schijven werd een puntentelling aangebracht. In de wintermaanden werd de sport noodgedwongen binnen gehouden, hetgeen tot gevolg had dat men de kleine speren moest vervangen door darts en er een nieuwe regelgeving voor het beoefenen van de binnensport werd bedacht. Naarmate het spel zich verder ontwikkelde, begonnen de rijkere lagen van de bevolking ook interesse te tonen in darts.
Een oude Nederlandse en in de Vlaamse spreektaal nog gebruikelijke naam van het spel is vogelpik (of het minder gebruikelijke vogeltjepik).
Het spel werd vanouds voornamelijk in Engelse pubs gespeeld.
WikiDarts.

1 opmerking:

  1. Willem Pauwelussen19 januari, 2014 14:47

    Vogelpiek is de voorloper van het dartspel (zie ook ‘Het geval Flater’, Dupuis 1972, blz. 53. Op www.kermishistorie.nl is te lezen: “Het ging hier om een ronde draaibare schijf met daarop 576 nummers. Aan het publiek werden 72 kaarten verkocht waarop acht nummers stonden. Een vrijwilliger uit het publiek wierp met een puntig voorwerp, de zogenaamde ‘Vogelpiek’, op de draaiende schijf. Het nummer, waarin de ‘Vogelpiek’ bleef steken, gaf recht op een prijs. Meestal gaven verschillende nummers recht op een prijs, zodat er meerdere malen gegooid moest worden”.
    Het was ooit een van de kermisattracties en viel, samen met lichtsport (een verlicht bord waar nummers op knipperden, de prijs viel op het nummer wat bleef branden) en puzzle (verkoop van lootjes met driecijferige getallen, winnende getallen stonden op een bord) onder de zgn hazardspelen. De gemeente Noorddijk stond ze dan ook niet toe op de kermis die van 1952 t/m 1961 stond aan de Timpweg (toen nog Woldweg), tegenover het 'Beukemapand, op de plek waar later de verffabriek is gebouwd waar nu Kolder&Co inzit.

    BeantwoordenVerwijderen