vrijdag 17 januari 2014

NOG EVEN VANUIT HET AARDBEVINGSGEBIED



Ondergetekende reed i.v.m. werkzaamheden de afgelopen weken regelmatig vanuit Beijum via de Eemshavenweg naar de afslag die op bovenstaande foto is te zien. De komende weken zal hij dat blijven doen, en zo af en toe zal een blogbericht uit dit aardbevingsgebied op Beijumnieuws verschijnen.
Het is in deze contreien het gesprek van de dag. Wanneer komt er weer een schok? Laat de regering ons in de steek, of krijgen we dat wat we verdienen? Tussen de regels door hoor je wat de Groningers die hier wonen denken dat ze verdienen. Beter gezegd, waar ze recht op hebben. Op veiligheid, op financiële compensatie en op het gevoel dat ze serieus worden genomen. Het wantrouwen zit diep. En dat vooral richting politiek. Links ziet u nog een foto die afgelopen woensdagavond in Middelstum is gemaakt. Een politicus tracht te redden wat er nog te redden valt. Het zal hem niet gaan lukken. Niet omdat hij toevallig van de Pvda is, Kamp van de VVD wordt nog dieper gewantrouwd. En elk zinnig mens uit deze regio weet dat mooie praatjes van de PVV, Groen Links en de SP (en andere partijen) geen licht in de duisternis zullen brengen. Als genoemde partijen nu in een regering hadden gezeten, hadden ze zuinigheid ook laten prevaleren boven een ruimhartige en ondersteunende houding richting de bezorgde en gedupeerde bewoners van dit gebied.

Samsom afgelopen woensdagavond: "Wij zijn solidair met de Groningers." Dat klinkt mooi, maar wat een rare opmerking eigenlijk. Alsof er verschil zit tussen 'wij' en de Groningers. Wie zijn die 'wij' dan? Behoren die 'wij' niet gewoon tot ónze volksvertegenwoordigers? Stel dat Utrecht wordt getroffen door een aardbeving, zullen politici dan ook gaan lopen blèren dat ze solidair met Utrecht zijn? 

Zie de Eemshavenweg op de foto. Waarom is dat geen vierbaansweg, en waarom is de Eemshaven geen bloeigebied in Nederland?

In nog geen kwartier tijd rijd je van Beijum naar de afslag Middelstum, Stedum, Loppersum. Wat zal er gebeuren als je op de Eemshavenweg rijdt en de aarde begint fors te beven? Komen er dan scheuren in de weg?
Nou niet te dramatisch en te pessimistisch doen. Maar je weet het niet. Wanneer komt de volgende schok, en hoe zwaar zal die zijn?

4 opmerkingen:

  1. Willem Pauwelussen18 januari, 2014 10:42

    Wat ik mij hierbij afvraag is welk 'licht' in welke 'duisternis' gebracht moet worden. Persoonlijk vind ik dat alle schade gecompenseerd moet worden. Als de schade hersteld wordt dient de rekening door de regering voldaan te worden. Als het huis verkocht wordt, en er is ook maar een vermoeden bestaat dat het door de aardbevings minder waard is geworden, dient de waardedaling door de regering te worden bijgepast. Tenslotte acht ik het tevens de verantwoording van de regering om ALLE bebouwing zo te versterken dat het bestand is tegen aardbevingen met de voorspelde kracht van 5 op de schaal van Richter. Je zult maar liggen slapen en midden in de nacht valt het plafond op je bed. De put moet gedempt voordat het kalf is verdronken. Als ik Kamp was zou ik geen doden op mijn geweten willen hebben.
    Wat de Eemshavenweg betreft, bij de aanleg is er een ruimte naast gelaten zodat die ooit tot een vierbaans kan worden omgezet. De vraag is inderdaad waarom dat nog altijd niet is gebeurd, als het zo belangrijk is dat het Noorden economisch floreert.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed dat je het bijhoud want n beving kan ook beijum treffen kijk uit

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Alle huizen versterken tot ze aardbevings proof zijn is volgens mij pas echt onhaalbaar Willem. Mijn ouders wonen in een meer dan 100 jaar oud huis. Voormalige waarde 3,5 ton. Ze krijgen compensatie van de NAM om de belangrijkste scheuren te laten repareren.. maarja, daarna?
    Het zal niet ineens ophouden met beven! Je huis zal maar aan t verzakken zijn..wat kun je doen? niks! Vergoedingen helpen niet tegen wat het met je doet om je eigen stekkie naar de maan te zien gaan, of in dit geval letterlijk ten onder! Sterkte voor alle gedupeerden, en dat zijn er heel veel.
    En anoniem, de bevingen zijn goed genoeg te voelen in Beijum. Nog nooit wat gevoeld? wij wel hoor. Hier zijn de huizen gelukkig maximaal een jaar of 30 oud..

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Willem Pauwelussen19 januari, 2014 11:28

    Beste Alie,
    Je hebt groot gelijk. Het is van de gekke dat de regering in de zucht naar staatsinkomsten niet alleen de vertrouwde omgeving maar zelfs het leven van mensen in de waagschaal stelt. Ik ben trouwens niet voldoende in de bouwkunde ingevoerd om te kunnen zeggen in hoeverre het mogelijk is om huizen aardbevingsproof te maken, maar ik vind het, waar het enigszins kan, wel degelijk een minimum eis,

    BeantwoordenVerwijderen