donderdag 6 februari 2014

EVEN TUSSEN HET MOUS ZITTEN


Ondergetekende mag als hij in de buurt is graag even midden in de tuin van de Wiershoeck gaan zitten. Op een bankje zoals op bovenstaande foto is te zien. Wat een rust. Vlakbij de oase groeit mous.

Zie foto's links en rechts. Je moet Groninger zijn om te weten wat mous is. Stampot mous is winterkost.
Stamppot mous
hoofdgerecht ~ 4 personenbereiding:
Kook de aardappelen met een handje (vlug)gort en een mespunt zout in ongeveer 25 minuten gaar. Was de boerenkool en snijd in smalle repen. De dikke stukken niet gebruiken. Zet de boerenkool op met een bodempje water en kook in 20 minuten gaar. De prei in dunne ringen snijden en in een koekenpan of wok met wat olijfolie kort roerbakken. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en laat ze op een laag vuur even droog stomen met het deksel van de pan.
 GroningerRecepten.nl


Op z'n Grunnings:
Stamppot Mous
Wat mout der in:
Drij a vaaier pond mous, n beetje zolt (as ie t geern zolt meugen n beetje meer), n onze rookspek, vaaier pond eerappels, drij onze rookworst, anderhaalf moatje kookde melk, zunegaan n onze botter.
Hou mout je t doun:
Mous streupen (haarde naarven deroet hoalen) en ofwasken.
Krieg n pot mit wat kokend wotter dou t zolt en spek derin en de mous.
Loat boudel zo'n beetje twinteg menuten koken.
Intied kenje mooi even eerappels schillen en ofspuilen.
Dou eerappels mit spek en worst onder t mous (zol doar oetdrukken onder t mous stoppen vot kommen?)
Hail boudel goar koken loaten (zowat n haalf uur), nait te veul wotter derop! (Dideldom.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten