De lokale journalistiek is aan het uitsterven. Hoe anders is dat in eigen wijk, Beijum wordt met twee wijkwebsites en heerdsites als Wibenaheerd-online.nl goed bediend.
Onderzoek: Lokale waakhond laat minder vaak tanden zien
Nieuws in de regio onder druk
In kleine gemeenten wordt de politiek amper nog gevolgd door de journalistiek. Lokale media duiken wegens gebrek aan financiën niet in de gaten die regionale media door bezuinigingen laten vallen. Dat blijkt uit onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Pers.
In gemeenten kleiner dan 50.000 inwoners ontbreekt nieuws over lokaal beleid vrijwel volledig, concluderen onderzoekers Quint Kik en Lammert Landman. Ze voerden in opdracht van het Stimuleringsfonds voor de Pers een onderzoek uit naar de kwaliteit van het nieuws in de regio en analyseerden het online nieuws in tachtig gemeenten. Persinnovatie.nl (afbeelding ook).
Het geeft geen pas om je als journalist/blogger zelf op de borst te gaan kloppen, maar het is verheugend dat het waakhondje van de democratie lekker keft in Beijum en regelmatig blaffend aan de ketting trekt.
Beijumnieuws en Lijn6 zijn geboren uit een bewonersclub die onafhankelijk nieuws uit de wijk de nek om wilde draaien. Met als resultaat dat een door de gemeente gesubsidieerde clubblad met veel 'nieuws' werd en wordt gevuld die het 'eigen gelijk' moet aantonen. Voorbeelden te over, de Korrewegbrug, Buitenfitness, invulling van het Groene Hart, Pand49, onbegrijpelijk dat zich bestuursleden noemende lieden in de wijk een 'wijkkrant' zo lang konden ge(mis)bruiken om het eigen ego-gelijk te propaganderen en over de bewoners uit te storten. Hoe kun je en hoe durf je te gaan 'besturen' terwijl je tegelijkertijd een nieuwsmedium naar de eigen manipulerende hand zet!
Het verheugende is, er komen signalen binnen die aangeven dat er een kentering gaande is. Kritische leden van de club vragen zich af of bestuursleden er wel goed aan doen om de journalistiek (= eigen blad vermomd als wijkkrant) in te zetten voor het 'Eigen Gelijk.' Het stoot meer en meer af, naar het schijnt begint Beijum achterop te lopen wat betreft wijkactiviteiten, binding en vrijwilligerswerk, steeds minder mensen in de wijk willen zich compromitteren aan de bewonersclub.
Nogmaals, Beijumnieuws en Lijn6 moeten zich niet op de borst kloppen, bescheidenheid siert de mens, en de media. Maar het is prettig om te merken dat er langzamerhand een zelfreinigend vermogen bij de club opborrelt.
Je moet er niet aan denken dat Beijum qua nieuwsvoorziening alleen afhankelijk zou zijn (geweest) van berichten in een blad van een zelfvoldane en naar binnengerichte bewonersclub.
Leve de persvrijheid. Ook in Beijum.
De wijkkrant gaat niet voor niks kopje onder, Jan
BeantwoordenVerwijderenMet alle respect, maar ik ben het (nog steeds) niet met je eens Johan.
BeantwoordenVerwijderenEen wijkkrant is per definitie het orgaan van de wijkraad, en moet dat ook zijn aangezien ze (volgens het convenant) de plicht heeft de bewoners te informeren over het eigen doen en laten.
Ik heb mijn twijfels over het journalistieke gehalte van de Beijumkrant (maar dat heb ik ook met de Lewenborger en de Brugborgvizier), maar ze nemen ingezonden brieven op, dus er is wel degelijk ruimte voor andere meningen. Mijn ervaring is dat je dan wel aan allerlei regeltjes moet voldoen zoals inkorten tot ik heb geen idee welk formaat, ik korte mijn bijdrage in maar kreeg nooit meer reactie op mijn nieuwe inzending. Over en uit, zeggen we dan.
Een onafhankelijke redactie is wel degelijk mogelijk maar dan moet wel telkens duidelijk gemaakt worden of en in hoeverre de artikels van die redactie de mening van de wijkraad vertegenwoordigen.
Iets anders is dat je een eenmaal bestaande redactie natuurlijk niet van de een op de andere dag kunt gaan muilkorven, maar ik heb die berichten slechts van één kant gehoord, en het lijkt me niet onmogelijk om ooit weer eens een frisse start te maken.
Of dat nodig is weet ik niet hoor, dit medium functioneert ook uitstekend, dus laat de BOB dan maar haar spreekbuis houden en zet hier de leuke dingen op of zo.