zondag 8 juni 2014

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (189)

Dit kleurrijke insect is een bladwesp. In de Benelux komen meer dan 500 soorten bladwespen voor. Ze worden ook wel zaagwespen genoemd. De meeste zijn erg klein. Sommige grotere soorten doen gewone wespen na. Dat ze dat niet zijn kun je o.a. zien aan het ontbreken van de zogenaamde wespentaille. De bladwespen vallen uiteen in twee hoofdgroepen: de bladwespen die meestal geen legboor hebben en de houtwespen die wel over een legboor beschikken. Soms is die boor zelfs langer dan de rest van het dier! Bladwespen leggen hun eieren in planten en de larven zijn fytofaag (planteneter). De kleine soorten mineren bladeren, dat wil zeggen ze vreten gangen (mijnen) door het blad, grotere soorten eten de bladeren gewoon op. Met name op rozen kunnen bladwespen een plaag zijn. Bladwesplarven lijken meestal op rupsen en worden dan bastaardrupsen genoemd. Het verschil tussen rupsen- en wespenlarven zit in het aantal buikpoten (buikschuivers): rupsen hebben maximaal vijf paar, wespenlarven minimaal zes paar. Sommige larven echter lijken op kleine slakjes.
Alle bladwespen zijn voor de mens ongevaarlijk. Ze verschillen sterk in kleur en tekening.

Deze mooi gekleurde bladwesp zou de Rhogogaster punctulata kunnen zijn (hij heeft geen Nederlandse naam). Deze bladwesp is 11-12 mm lang en komt voor in de periode mei-juli.
Het is een opvallende, helder geelgroene soort met op de kop een zwart, omega-achtig figuur.
De algemenere Groene bladwesp (Rhogogaster viridis) lijkt sterk op de “punctulata”, maar die heeft een groener achterlijf met een zwarte onderbroken lengtestreep. Er bestaan echter nog enkele soorten, die er precies op lijken.
Volwassen bladwespen jagen op andere insecten en hun larven, die ze vervolgens uitzuigen.

(Info: soortenbank.nl/, gardensafari.nl/ en tuin-thijs.com/index.htm)

Foto + tekst: Luit Staghouwer

3 opmerkingen:

  1. Schitterende macro-opnamen. En dan nog een stukje natuureducatie er cadeau bij. Vooral doorgaan Luit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. sluit ik me heel graag bij aan, anoniem 9.56 uur.

    dank je wel, Luit.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. nog steeds actueel op 23 juni 2020, zie melding Twitter Cindy de Jonge
    Groet Jisca

    BeantwoordenVerwijderen