Wie gaf er vijf minuten voor tijd nog een cent voorde kansen van Oranje? Mien God, wat was dat spannend. De tweede helft van Nederland-Mexico was niet om aan te kijken. De Hollanders wonnen uiteindelijk op z'n Duits.
De bovenste en linker foto zijn voor een huis aan de Froukemaheerd gemaakt. De voorspelde regen bleef uit, de wedstrijd was prima buiten te kijken. Het was uiteindelijk toch weer Grunninger Robben die de ommekeer inluidde. De blogger hoeft het scoreverloop niet op te schrijven, wie heeft de wedstrijd niet gezien? De rechter foto komt uit het Café Biljart, het kan zijn dat er nog een foto van daaruit binnenkomt. De Oranjekaravaan trekt verder. En de Oranjegekte gaat in Beijum onverminderd door.
Update 22.45 uur; onderstaande foto's werden door Cafe Biljart ingezonden.
Ik lees altijd met plezier het beijumnieuws maar stoor me nu enorm aan het gevloek in de titel en het verhaal.
BeantwoordenVerwijderenEen vloek mist ieder doel!!!
En nog verkeerd gespeld ook! God is zijn voornaam en verdomme zijn achternaam!
BeantwoordenVerwijderenGodsamme is geen vloek. Gottegot ook niet evenals potverdorie dat niet is.
BeantwoordenVerwijderenDe reaktie Anon 29 juni 21.42 uur betreft een typisch staaltje van sristelijk gezwets uit de nek. Het woord "Godverdomme" is een vloek die iemand over zichzelf uitroept : "God verdoem me ...." Het woord "Godsamme" is echter helemaal geen vloek, maar volgens het Instituut voor Nederlandse Lexicologie eerder een roep om hulp : "God zal me...", bijv bijstaan, helpen, tegemoetkomen, ondersteunen. Jammer dat men in christelijke kring altijd zo snel met het bestraffende vingertje klaarstaat. Toch weer
BeantwoordenVerwijderenliefs van Gretha
BeantwoordenVerwijderenanoniem 29 juni 21.42 uur.
wat is hierop je reactie?
je leest, zeg je, hier graag mee.
dan lees je toch heel zeker de bovenstaande commentaren.
ben zeer benieuwd.
gr. Therèse
“Godsamme” is wel een vloekwoord, een krachtterm. Het is een "formule" of samenstelling van krachtwoorden, ontleend aan de (christelijke) godsdienst.
BeantwoordenVerwijderenZie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vloek_(krachtterm)
Soms wordt gevloekt om de heftigheid van een emotionele reactie aan te tonen. Een enorme psychische ontlading.
Ik vraag me af wat vloeken op een weblog aan inhoudelijke meerwaarde oplevert. Voor jezelf is het een ultieme vorm van bevrediging (een uitlaatklep), maar anderen (meerdere lezers of volgers) kunnen er door gekwetst worden.
Vloeken kan heel stoer overkomen. TV-presentator Paul de Leeuw grossiert ermee. En cabaretier Youp van ’t Hek.
Volgens
http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=article&wdb=WNT&id=A008111.re.13
betreft het een "bastaardvloekwoord": “God zal me (kraken e.d.)”. Een afgeleide vloek.
Dhr Huizinga geeft zelf al aan dat het bij Godsamme niet echt om een vloek gaat en dat hij dus te vroeg heeft gepreekt. Tuurlijk is het overduidelijk dat men in die kring niet van zoiets menselijks als emotionele ontladingen houdt. Daarom beleeft een christen een orgasme ook altijd met ingehouden adem en in absolute stilte, dus wordt het dubbel lekker. Ja, die zondige roep des vlezes kent vele genietingen !
BeantwoordenVerwijderenliefs van Gretha
Het hele idee van vloeken gaat, is mijn indruk, uit van een persoonlijke God. De een of andere entiteit die buiten je staat en iets met je doet of kan doen. Een soort grotere uitgave van jezelf, om Choyam Trungpa te parafraseren.
BeantwoordenVerwijderenIk geloof dat niet zo.
God, dat ben je zelf, in verbinding met al het bestaande. God, dat IS het bestaande, datgene wat de hindoes het Brahman noemen, en zich in elk individu concentreert in wat je de essentie van het individu zou kunnen noemen.
Daar vanuit leren leven, dat is de opdracht.
Dus die gaat echt geen lelijke dingen met je doen hoor.
Verdulleme en snotverdorie, deze discussie gaat de verkeerde kant op
BeantwoordenVerwijderen
BeantwoordenVerwijderenHaha. Sorry, maar weet dat ik niet hardop lach hoor, mensen :-).
(dubbel genieten ;-) )
Enne ik lach, ik lach niet uit :-).
Ff serieus...
als ik bijv. zou zeggen...heilige sacrementen nog an toe $%^&* enz.enz. , mag dat dan wel?
of...maria mozes en jezus gggrrr, is dat vloeken?
of geldt vloeken alleen maar als vloeken als er god in voor komt?
gr. Therèse
Nee Thérèse, of een woord als krachtterm of vloek wordt opgevat heeft te maken met de muziek van de taal. Het moet 'bekken' om het zo maar te zeggen.
BeantwoordenVerwijderenIn het Duits zou Gottverdamt nooit een vloek kunnen zijn omdat het niet bekt. Een vloek in het Duits is 'Crucifix!' Dat rolt net zo lekker de mond uit als Scheisse of ons godverdomme en daarvan afgeleide uitdrukkingen. Het Engels heeft het over God damn it', en ook dat vloeit.
BeantwoordenVerwijdereno oké Willem.
goed om even te weten.
Verdammte Scheisse(vaker gezegd), is niet echt te vertalen in het ned.'s.
zou...verdorische schijterij ofzo worden, lol.
Mein Gott, Mein Gott nog an toe.
Alle Bayern komen in de hemel, nu weet ik het zeker.
Grüss Got...;-).
alle gekheid op 1 of 2 stokjes...
ben nog steeds benieuwd naar de reactie van diegene die deze topic opende.
gr. Therèse
Nog even zeuren: Grüss Gott is een begroeting, geen afscheid en zeker geen krachtterm.
BeantwoordenVerwijderenIk vind het wel mooi, omdat de essentie lijkt aan te spreken die ik in mijn eerdere reactie noemde.
En als je in de bovenste helft van Bayern, dat is namelijk Franken, zou zeggen dat alle Bayern in de hemel komen denk ik niet dat je dit in dank wordt afgenomen.
Wij vermoeden toch dat Gretha dicht bij de waarheid zit en dat vloeken en seksualiteit ten nauwste verstrengeld zijn. "Fuck" roept men immers aan de andere kant van de oceaan bij iets wat heftige verontwaardiging of afkeuring oproept. En onze Oosterburen roepen in zo'n geval al snel "Leck mir die Kohle" !....
BeantwoordenVerwijderenMvG., Tilly en Jasper
Dat zal ermee te maken hebben dat creativiteit, woede en seksualiteit allemaal in de hara huizen.
BeantwoordenVerwijderenNou moet je me toch 's even vertellen Willem waar de hara zit....ik weet wel waar de mijna zit, maar de hara...nee nooit van gehoord.
BeantwoordenVerwijderenJasper.
De hara is het chakra dat ongeveer vier vingers onder de navel het centrum heeft.
BeantwoordenVerwijderenPotjandikkeme, snetverderrie,gatvergemie, dat ik dat nou niet wist. Dank je Willem voor je toelichting.
BeantwoordenVerwijderenJasper.
Daar is heel veel lectuur over hoor. Ga maar eens vragen bij Mevlana of bij Yantra, hier in Stad. Maar bij de bieb hebben ze er ook wel het e.e.a. van.
BeantwoordenVerwijderen
BeantwoordenVerwijderenZeg Jásper...jij en je eigenste Tilly zijn toch nog niet zó oud?
Toch niet te oud om een nieuwe gezamelijke hobby te beginnen?
Nou wat let jullie.
Maak er een gezellig gezamenlijk uitje van en ga naar het centrum van mooi Grunn.
Beide door Willem genoemde winkels hebben zeer aardige en heel betrokken mensen in dienst.
Weet je wat Tilly en jij vast ook heel leuk zouden vinden?
MANDALA'S inkleuren.
Echt, er gaat een hele nieuwe wereld voor jullie open.
Mijn raad voor jullie...nait soes'n, gewoon doun.
gr, Therèse
Wat een reakties op mijn eerste bericht.
BeantwoordenVerwijderenIk blijf erbij dat zulke titels en taalgebruik een vloek zijn.
Je hoeft toch geen mensen te kwetsen door dit op te schrijven?
Gewoon net nederlands taalgebruik is toch niet zo moeilijk?
En of ik dan wel/ geen christen ben, dat maakt toch niet uit?
Je kinderen leer je toch ook fatsoenlijke taal.
Dat Godsamme waar Johan zijn verhaal mee begint is in wezen een uitroep van ongekend enthousiasme, van vreugde eigenlijk. Wat is er op tegen om in momenten van opperste vreugde God aan te roepen?
BeantwoordenVerwijderenHet lijkt me een moment van dankbaarheid dat je zoiets mag meemaken. Christelijker kan het nauwelijks.
God aanroepen momenten van frustratie of een andere vorm van woede, dat zou ik vloeken willen noemen. Dit niet hoor.
Het gaat om de intentie, lijkt me.
BeantwoordenVerwijderenoké reagant anonimus 1 juli 18.36 uur.
wil je daarmee zeggen dat jijzelf nog nooit "gevloekt" hebt?
nooit een "onvertogen"woord uit je mond hebt laten komen?
verbaster je het bijv. altijd door te zeggen gossie gossie?
gr, Therèse
Het aloude spreekwoord en waarheid als een koe zegt "Wat je zegt dat bent jezelf", m.a.w. het is altijd een expressie van je eigen binnenwereld. Wie zich dus ergert aan het gedrag en taalgebruik van een ander en daar nare dingen over zegt, heeft per definitie een appeltje met zichzelf te schillen.
BeantwoordenVerwijderenDat hoeft niet altijd waar te zijn. Het kan ook te maken hebben met het bewaken c.q. verdedigen van je eigen persoonlijke grenzen.
BeantwoordenVerwijderenHet is en blijft altijd en alleen maar een afspiegeling van wat er zich binnen jouw grenzen afspeelt. Bij een "grensgeschil wordt er enkel en alleen" een nare ervaring uit je eigen persoonlijke verleden opnieuw aangeraakt. Het zegt allemaal NIETS over de ander of over de actuele situatie. Jouw hele leven is alleen maar jouw individuele feestje. De mens is fundamenteel alleen.
BeantwoordenVerwijderenEen inbreker bijvoorbeeld. Die komt mijn grenzen binnen die aangegeven worden door de muren van mijn woning. Als ik zo iemand in de woonkamer aantref dan is het minste dat ik die persoon de deur wijs. En dat zou dan voortkomen uit een nare ervaring in mijn eigen persoonlijke verleden?
BeantwoordenVerwijderenDat geloof je toch zelf niet?
Ik weet ook wel dat elk mens de regisseur is van zijn eigen bestaan. Maar dat zegt minder over de situaties waar die mens in terecht komt als wel over de manier waarop die mens met de situatie omgaat. Als ik die inbreker met een dikke balk de hersens zou inslaan dan is het duidelijk dat er bij mij ook een steekje los zit.
De mens is inderdaad fundamenteel alleen omdat we allemaal uitingen zijn van de Ene waar het universum uit voortkomt. Maar Die heeft zich juist dat universum geschapen om Zijn Eigenheid te spiegelen. Zodoende is die wereld er een geworden van dualiteit en waar twee zijn is de ene niet meer alleen.
We zijn én alleen én samen.