zondag 8 juni 2014

WETHOUDERS WAREN OP BEZOEK BIJ SOCIAAL TEAM BEIJUM

De foto is afgelopen donderdagmiddag gemaakt. De blogger was net te laat om wethouders van Groningen en leden van het Sociaal Team Beijum te vragen hoe de bijeenkomst was geweest.
Op de foto is te zien dat deelnemers aan de ontmoeting na afloop hun weegs gingen. Het Team in Beijum schijnt een voorbeeld voor de hele stad te zijn. De wethouders kwamen naar Beijum om zich te laten informeren. Sociale Teams in de stad zijn hot omdat vanaf 1 januari 2015 de langdurige zorg naar gemeentes over gaat, de teams gaan daar een centrale rol in spelen. Aan wethouder Ton Schroor van D'66 werd de vraag gesteld wat hij als aanwezige van de bijeenkomst vond. Via twee berichten op Twitter antwoordde hij:


een heel interessant bezoek aan ons sociale team en de partners daarin, prima aanpak en voorbeeld hoe andere teams opgezet kunnen gaan worden. Volgende fase wordt nu ingegaan in Beijum van sociaal team naar sociaal wijkteam.
En op de site van het Dagblad stond vorige week:
Groningen wil het aantal sociale teams in de stad uitbreiden van zes naar twaalf. Met de teams wil de gemeente de zorg op een andere, 'gebiedsgerichte' manier organiseren en zo de rijksbezuinigingen opvangen. Zorgwethouder Ton Schroor: ,,Alles staat of valt bij die sociale teams.''
Vanaf 1 januari 2015 zijn de gemeentes verantwoordelijk voor de langdurige zorg (algemene wet bijzondere ziektekosten, AWBZ). De zorg blijft eerst gegarandeerd. Wie nu zorg krijgt, behoudt dat recht volgend jaar. De bezuinigingen worden in 2015 opgevangen door de zorgaanbieders.
Vanaf 2016 zullen gemeentes wel beleidsveranderingen doorvoeren. Groningen zal dan het zogeheten 'gebiedsgericht werken' verder uitrollen. Op dit moment zijn in de stad zes sociale teams actief: teams waarin hulpverleners uit allerlei disciplines verenigd zijn en die op buurtniveau bepalen wie welke zorg nodig heeft. Groningen hoopt zo veel bureaucratie en overlapping te voorkomen. De gemeente wil zo snel mogelijk twaalf teams actief hebben. De teams moeten problemen eerder signaleren en zo veel mogelijk voorkomen dat mensen een beroep moeten doen op de zwaardere – en duurdere – zorg.

1 opmerking:

  1. Zitten er Beijum-bewoners in het hulpverleningsclub die sociaal team heet? Ik meen er een tweetal te herkennen op de foto.
    Bemoeien die mensen zich met de klanten van de hulpverlening? Ik heb grote moeite met de bemoeizucht van zulke luitjes, die zich opdringen als mensen in de problemen zitten. Dan kom je al gauw weer terecht in de liefdadigheid en diaconie van de kerken vroeger, met hun sociale controle en uitsluiting wie niet aan de normen van hunnie voldoen. Afhankelijkheid. mvg,

    BeantwoordenVerwijderen