woensdag 9 juli 2014

EEN VEULEN LIGT ROERLOOS IN DE WEI

Afgelopen weekend beschreef Willem Pauwelussen in een blogbericht z'n zorgen omtrent een pas geboren veulen. Zie nog eens hier.
Het toeval wil dat ondergetekende een of twee dagen ervoor ook een veulen voor pampus in een wei zag liggen. De zon scheen en de blogger dacht gewoon dat het beestje lekker aan het chillen was. Misschien was dat ook wel zo, al kan het zijn dat dit exemplaar, zie foto's, ook net geboren was. De paarden en veulen staan langs de Pop Dijkemaweg in de wei, richting Middenstreek.
Geboren worden is zwaar inspannend, dat geldt zowel voor mensen als ook voor dieren, waaronder veulens. Daar moet even van bijgekomen worden.
Paarden zijn kuddedieren en vluchtdieren. Daarom moeten de veulens al snel na hun geboorte op eigen benen kunnen staan.
Kort na de geboorte zal de merrie het veulen helemaal schoon likken. Het likken is een soort massage die de doorbloeding van het veulen stimuleert, maar het helpt ook mee om het veulen een eerste poging te laten doen om te gaan staan. Laat dit allemaal rustig gebeuren.
Bemoei je de eerste uren sowieso zo weinig mogelijk direct met het veulen. Onderzoek heeft aangetoond dat dit stress veroorzaakt bij een pasgeboren veulen. Ook de merrie kan erg nerveus worden van al te veel aandacht voor haar baby. Veulens die de eerste uren na de geboorte heel veel contact hebben met mensen, blijven dichter bij hun moeder en benaderen mensen voorzichtiger dan veulens die geen contact hebben met mensen. Zelfs op een leeftijd van zes maanden zijn ze nog minder exploratief en minder speels met leeftijdgenoten. Contact tussen verzorger en merrie terwijl het veulen toekijkt, heeft juist wél een positieve invloed op het jonge dier.

Binnen ongeveer twee uur moet het veulen zijn opgestaan. Soms is na een paar eigen pogingen een beetje hulp van mensen hand raadzaam om het veulentje niet te veel uit te putten. Steun het zachtjes met een hand op de borst en onder de staart. Als dat redelijk gaat, kan het rustig naar de uier geleid worden. Als de merrie erg zenuwachtig is, zorg dan dat iemand anders haar ondertussen gerust stelt.
Als het goed is, gaat het veulen vrijwel direct drinken. Wanneer de merrie niet ervaren is (bij haar eerste veulen) zal zij misschien niet direct accepteren dat het veulen aan de gezwollen uier zit. Stel haar weer gerust en aai de buik, terwijl je het veulen nogmaals naar de uier brengt. Meestal gaat het dan goed.

Het is heel belangrijk dat een veulen de eerste melk - biest - krijgt. Niet alleen zit die energie- en eiwitrijke melk vol met afweerstoffen die het veulen hard nodig heeft, maar de biest heeft ook een afdrijvende werking. Dat zorgt ervoor dat de pek, die in de darmen zit makkelijker naar buiten komt. Darmpek is een zwarte kleverige massa, die bestaat uit afgestorven darmcellen en slijm. De darmpek moet geheel uit de darmen zijn voordat normale mest op gang kan komen.

Het is verstandig om op de dag van de geboorte de dierenarts te laten komen. Hij kan moeder en veulen dan even nakijken en het dier een veulenprikje tegen veulenziekte en andere infecties geven. LevendeHave


In de loop van de dag kan de lezer het vervolg op het eerste veulen-bericht van Pauwelussen lezen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten