Nieuwtjes, wetenswaardigheden, columns en ontwikkelingen binnen de groenste wijk van de gemeente Groningen: Beijum!! Problemen om te reageren? Mail uw reacties naar BEIJUMNIEUWS@HOTMAIL.COM. Overname van artikelen en/of foto's door andere media toegestaan alleen met bronvermelding en na overleg met de beheerder. Kopij, tips en nieuwtjes ook graag naar BEIJUMNIEUWS@HOTMAIL.COM Een donatie schenken? IBAN: NL 14 INGB 0002 8314 89
dinsdag 1 juli 2014
UIT DE OUDE DOOS (210)
Deze drie foto's zijn ooit door ene Simon Kort gemaakt. Zie het vorige blogbericht, op de plek waar tegenwoordig de Appelhof staat, Beijumers die vanuit de stad via het Heerdenpad naar Beijum fietsen rijden er a.h.w. tegen aan. De blogger vroeg aan Willem Pauwelussen of hij ter zake doende tekst bij de foto's kon leveren. Dat kon hij.
Als je vanaf de ringweg de afslag Beijum-zuid neemt, heb je links een stuk grasland met bomen, voordat de bebouwing van de Framaheerd begint. Het slootje wat er loopt was oorspronkelijk de (omhaagde) gracht van de boerderij ‘De Bovenstreek’ van de familie Barkema, en de bomen zijn het restant van een riante fruitboomgaard. Ook de imposante treur-es stamt uit die tijd. Kom je de wijk binnen via de fietsbrug, dan had je meteen rechts de boerderij liggen. Ga je linksaf dan rijd je over de ‘ree’, oftewel de uitrit van de hoeve. Rij je rechtdoor dan rij je als het ware het erf op.
De fruitboomgaard leverde zomerpeertjes, appels en kersen. Het fruit was voor eigen gebruik en werd o.a. in weckflessen gedaan.
Na de annexatie van de gemeente Noorddijk (1969) kocht de gemeente land en opstal, maar het bedrijf ging verder. In 1972 was er een enorme storm, die de daken van de schuren lichtte. Schade: een ½ miljoen. Dat vond de gemeente te duur, dus besloot de familie om te verhuizen. “Veertien dagen later ben ik gaan kijken en je zag niet dat de boerderij daar gestaan heeft”, aldus mevrouw Barkema in een interview.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten