zondag 24 augustus 2014

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (197)

Pyjamawants nimf (links) en imago (rechts)

Een bijzonder fraaie wants is de pyjamawants of rood-zwarte streepwants, ook wel gevangeniswants genoemd. De tekening is kenmerkend en bestaat uit een knalrode basiskleur met brede zwarte lengtestrepen over de gehele bovenzijde van het lichaam. De rode strepen zijn ongeveer even dik als de zwarte en die op de rand van het achterlijf staan enigszins naar buiten. De pootjes en antennes zijn zwart, de onderkant van het lichaam is rood met vele zwarte stippen. Het lichaam is erg rond en de lengte ligt tussen de 8 en 12 mm. Kenmerkend is ook het grote schildje, dat tot de achterlijfspunt reikt en de vleugels bijna geheel bedekt.

Net als de meeste wantsen heeft deze soort aan de onderkant van het lichaam 2 openingen die in contact staan met stinkklieren. Bij belaging geeft deze wants een bijtende, giftige en stinkende vloeistof af. De opvallende kleuren van deze wants houden bovendien een visuele waarschuwing in voor eventuele belagers.

Deze soort komt voor in grote delen van zuidelijk Europa en delen van westelijk Europa, waaronder Belgiƫ en Nederland. De pyjamawants leeft van diverse schermbloemigen langs bosranden en begroeide delen van heidevelden. Zonnige plekken hebben de voorkeur en bij bewolking blijven de wantsen in de schuilplaatsen zitten zoals scheuren in boombast. Het is een typische boomwants die niet vaak op de bodem komt.

De geelachtige eitjes worden in het voorjaar in pakketjes afgezet aan de onderzijde van de bladeren van de waardplant (schermbloemigen). De eitjes komen na ongeveer een week uit. De larven zijn van juni tot september te zien. De jonge wantsen doorlopen 5 vervellingsstadia. Ze zijn eerst merendeels grijsgroen van kleur (vooral het achterlichaam), maar later worden ze donkerder en verandert ook de tekening. Na het vijfde nimfenstadium vervelt de wants voor de laatste keer, is hij volwassen (imago) en krijgt hij zijn opvallend uiterlijk. De rood-zwarte tekening dient om vijanden als vogels te waarschuwen voor de walgelijke smaak.


(Info: Wikipedia en natuurlexicon.be/)

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten